DOHA – Fudbalska reprezentacija Argentine treći put u istoriji osvojila je titulu prvaka sveta, pošto je u spektakularnom finalu u Dohi savladala Francusku posle boljeg izvođenja penala 4:2 – 3:3 (2:2).

Argentinci su došli do treće titule, nakon 1978. i 1986. godine, a Lionel Mesi osvojio jedini trofej koji mu je nedostajao i koji ga je svrstavao u legendu, rame uz rame sa legendarnim Dijegom Armandom Maradonom.

Ujedno, postao je rekorder sa 26 utakmica na Miundijalima i prvi fudbaler ikad koji je na jednom Mundijal postizao gol u grupnoj fazi i na svim mečevima nokaut faze.

Argentinci su poveli 2:0, golovima Mesija u 23. iz penala i Anhela Di Marije u 36. minutu, da bi izjednačenje Francuzima doneo Kilijan Mbape, prvo iz penala u 80. minutu, a zatim još jednim pogotkom dva minuta kasnije.

Usledio je neverovatan produžetak, prednost Argentincima ponovo je “gaučosima” doneo Mesi, u 109. minutu, da bi trećim pogotkom na meču izjednačio Mbape, iz penala u 118. minutu.

U penal seriji Emilijano Martinez odbranio je udarac Kingslija Komana, dok je Orlejn Čaumeni šutirao pored gola.

Sa druge strane precizni su bili Mesi, Paolo Dibala, Leandro Paredes i odlučujući penal pogodio je Gonzalo Montijel.

Francuzi su “predali” krunu osvojenu pre četiri godine u Rusiji, nisu uspeli da ponove rezultat Italije 1938. i Brazila 1962. godine i odbrane titulu, a Mbape je postao prvi strelac-het-trika u finalima.