BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je svedocio nekadašnji pripadnik “zemunskog klana” Dejan Milenkovic Bagzi, u postupku protiv dvojice bivših policajaca i dvojice pripadnika “zemunskog klana”, koji se terete za razbojništvo i otmicu Novaka Stevanovića (22) 1997. godine, nakon ćega je on izvršio samoubistvo.

Milenković je rekao da o ovom događaju ima neposredna saznanja iz kafića “Kotobanja” od Dušan Spasovića i Mileta Lukovića čuo za pljačku sefa u stanu roditelja Novaka Stevanovića, da mu je ostalo u sećanju jer je sef bio u podu umesto u zidu.

Dalje je Milenković rekao da Luković i Spasović rekli da su morali da seku brusilicom pod kako bi dosli do sefa, kao i da su kasnije bili u strahu da je Spasojević ostavio otisak prsta prilikom bušenja i obijanja sefa.

Milenković je precizirao da on nema saznanja da se desila otmica Stevanića, već da su samo pripadnici zemunskig klana uzeli veliku količinu novca i zlata.

Takođe, Milenković je dodao da mu je Spasojević u to vreme poklonio sat žute boje ali nje mogao da precira kojeg je brenda bio taj sat.

Pričajući o optuženom policajcu u penziji Milanu Radukiću, Milenković je rekao da je on štitio Spasojevića i Lukovića u slučaju da ih uhvati policija.

Oštećeni otac Stevanića je zbog nepoštovanja suda kažnjen novčano sa 50.000 dinara u udaljen iz sudnice.

Odgovarajući na pitanja suda Milenković je rekao da se do razdvajanja surčinskog i zemunskog klana 2000.godine rekao da je razlog razdvajanja dva klana novac i otmice.

Sledeće ročište zakazno je za 24.februar za kada je naloženo privođenje Buhe kaki bi se ispitao u svojstvu .

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika “zemunskog klana”.

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici “zemunskog klana” Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa “zemunskog klana”, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv “zemunskog klana”, takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u “golf 2”, za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana – Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova – prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.