PARIZ – Cene žita vraćaju se na nivo neposredno pre nego što je 24. februara počeo sukob u Ukrajini, jer cene pšenice padaju na 300 evra po toni, i na čikaškoj berzi dostigle su godišnji minimum.

U saopštenju konsultantske kuće Agritel, koje je preneo portal Agrarhojte navodi se da analitičari komentarišu da su cene, bar privremeno, oslobođene premija povezanih sa geopolitičkim rizicima.

Prethodni izveštaji pokazali su da je svetsko tržište sada već preplavljeno ukrajinskom, posebno ruskom pšenicom, a cenu obara i najava rekordne žetve u Australiji što je ublažilo zabrinutost oko globalne ponude.

Čini se ipak da je priča daleko od kraja i da će, pored uobičajenih problema u zimskom periodu, u narednim nedeljama sve više do izražaja dolaziti geopolitički problemi, ocenili su analitičari ove konsultantske kuće, navodi portal Agropres.

Razloga za preterani optimizam, kako navode nema, jer su ove cene žita i dalje značajno više nego pre poremećaja na tržištu koji je počeo tokom pandemije.

Evropska unija već je izvezla 14,9 miliona tona obične pšenice do 4. decembra, što je nešto više u poređenju sa 14 miliona u prethodnoj kampanji.

Samo Francuska je izvezla 5,89 miliona tona, a Nemačka je prodala 1,58 miliona trećim zemljama.

Prema objavljenim podacima, uvoz kukuruza na nivou EU bio je 12,56 miliona tona ( od čega je 43 odsto iz Ukrajine) što je znatno više nego prošle godine.

Prema analizi Agritela, Kina ostaje ključni igrač na tržišta posle najavljenog ublažavanja mera zbog kovida 19, i time rastu očekivanja da će biti povećana tražnja za žitaricama i drugim poljoprivrednim proizvodima.