I Turska je razočarana

Vahidin Dado Melajac bio je kandidat SDP za predsednika BNV da je ta stranka uspela da formira većinu u novom sazivu tog organa. O pregovorima koji su vodjeni,stavu Turske po tom pitanju i buducem radu BNV razgovaramo sa ovim mladim politicarem na kojeg,očito,SDP ozbiljno računa.

Da li ste bili iznenadjeni da ste kandidat za celnu funkciju u Veću?

Bio sam zaprepasten,a ne samo iznenadjen. Predsednik Rasim Ljajic je rekao da jako dobro stojim u istraživanjima javnog mnjenja i da stranka mora dalje da se podmlađuje i zato je mene predložio. Jedno vreme nisam mogao k sebi da dodjem,sto od iznenadjenja sto od straha i odgovornosti.

Na kraju,ipak,nije došlo do dogovora?

Po ko zna koji put,pokazalo se da drugi pričaju o jedinstvu,ali ga suštinski ne žele,jer su im važnije funkcije.

Šta je SDP tačno nudio drugim strankama u pregovorima?

Hteli smo da sve liste koje su prešle cenzus formiraju BNV i da konačno imamo jedno telo u kojem ce se demonstrirati i pokazati nekakvo bosnjacko jedinstvo. Ako ne možemo oko politike da se složimo,onda bar da postignemo saglasnost oko ovih identitetskih pitanja za koja smatramo da nema velikih i nepremostivih razlika. SDA je nacelno bila za to,ali su od početka tajno pregovarali samo sa SPP,a SPP je bio protiv ucesca BOSS-a.

Da li je to bio razlog sto niste uspeli da napravite većinu?

Nije jedini. Mi smo insistirali da imamo predsednika veća,jer imamo najviše glasova i izborni rezultat nas je obavezivao da na tome insistiramo. SPP je to mesto tražio za sebe. Sto se SDA tiče,oni su ponudili neki papir sa 19 principa,od kojih polovina nemaju nikakve veze sa nadležnostima BNV,a da ne govorim o tome koliko su ti principi i zahtevi nerealni.

Šta je,na primer,nerealno?

Pa,da li je realno da 2% Bošnjaka uvede Srbiju u NATO,ako 90% Srba to ne želi? Da li je realno da se traži promena Ustava u kojem ce se zahtevati izmena himne,zastave,grba. Možemo do sudnjeg dana to da tražimo,ali to nikada dobiti nećemo. Da vam ne govorim o zahtevu za politickom i teritorijalnom autonomijom,o kojem SDA prica 30 godina i recite mi šta su ostvarili od toga. Jedno veliko ništa. Pravo da vam kažem,ne mogu da verujem da ljudi i dalje za tu stranku i glasaju. Ko može da glasa za ovakve bajke,koje možda dobro zvuče,ali su ipak samo bajke. I za nas je to bilo potpuno neprihvatljivo,jer ne želimo da obmanjujemo ljude zbog nekih funkcija koje bi u BNV dobili.

SDA i SPP su se ipak dogovorili?

Srećno im bilo. Mi u truhle kompromise nismo hteli da ulazimo. SPP-u je bilo važno da po svaku cenu dobiju predsednika BNV da bi sprečili dalje podele i svadje u stranci,a Sulejmanu Ugljaninu je bitno samo da SDP ne bude deo većine. Iz čiste mržnje. A kome je mržnja glavni motiv u životu,teško i njemu i tom životu.

Da li je Turska na neki način učestvovala u ovim pregovorima?

Nije učestvovala u pregovorima,ali su turski zvanicnici i pre i posle izbora slali jasne poruke da žele jedinstvo, koje bi postigli SDP i SDA,a onda bi mogle i druge stranke da se priključe. Ta poruka je bila više nego jasna i tokom susreta Erdogana sa Ljajicem i Ugljaninom,kao i njihovog sastanka sa predsednikom turskog parlamenta. Posto se Ugljaninu nisu svidele te preporuke,rekao je Turcima: nemojte se vi mešati,mi u Pazaru ćemo se sami dogovoriti. Toliko o njegovoj principijelnosti. Kada mu odgovara,puna su mu usta Turske,kada mu ne odgovara onda ih moli da se ne mešaju. Ugljanin je principijelan jedino u svojoj neprincipijelnosti.

Da li veće sa novom većinom može funkcionisati i posebno da li može biti uspešno u onome sto su njegove nadleznosti?

To ce zavisiti od toga da li je Ugljanin tog dana ustao na levu ili desnu nogu. I ko je tog dana predmet njegove mržnje,jer ona je glavna emocija koju poseduje i na osnovu koje donosi sve odluke. SPP je takodje gladan vlasti,a Ugljanin nije naučio da je sa bilo kime deli. Bice to nemoguća misija.

Kako ce se SDP ponašati?

Idemo dalje i još snažnije. Ostvarili smo cilj na ovim izborima i dokazali da smo najjaca stranka u Sandzaku. Od šest opstina u Sandzaku pobedili smo u četiri.To je odlična osnova za naredne lokalne izbore.

Da li očekujete već sada prekompoziciju vlasti u nekim opštinama u Sandzaku posto je to predmet sporazuma SDA i SPP?

Pa,to je teoretski moguće samo u Sjenici i Tutinu,ali videćemo da li ce se i tu dogoditi.