NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je ministra odbrane Miloša Vučevića da prestane sa kampanjom za uvođenje redovnog služenja vojnog roka, jer, kako navode, to plaši roditelje mladića koji bi trebalo da budu regrutovani.

LSV podseća da su ratovi devedesetih godina služili za bogaćenje tajkuna i „dobrovoljnih davaoca tuđe krvi“, a mladi su ginuli.

Mnogi su postali invalidi, a danas su odbačeni i na marginama društva, smatraju u toj stranci.

“Vučević se u najnovijem pokušaju ‘analiziranja ideje obaveznog služenja vojnog roka’ osvrnuo na primere zemalja Skandinavije. Zaboravio je da pomene da su to najbogatije zemlje na svetu, od kojih neke imaju i 15 puta viši društveni proizvod od Srbije i nisu ratovale već jedan vek”, poručuju iz LSV.

U saopštenju te stranke se navodi da je Srbiji potrebna uređena država iz koje ne odlaze mladi, vladavina prava i snažne institucije.

“A ako već govorite o bezbednosti i sigurnosti građana, za početak, obezbedite siguran boravak dece u vrtićima, pa tek onda razmišljajte o drugim stvarima. Vreme ratova mora da prođe. Nemamo vremena više da se bojimo.

Naši mladi moraju imati uslove da uče, a potom i da radom menjaju zemlju.

Uniforma i puška ne rešavaju probleme”, navedeno je u saopštenju LSV.

Tanjug