Naslovna srbija Beograd Mali: Stanje srpskih finansija stabilno, na računu 300 milijardi dinara

Mali: Stanje srpskih finansija stabilno, na računu 300 milijardi dinara

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da je stanje srpskih finansija stabilno i da na državnom računu trenutno ima 300 milijardi dinara, a takav rezultat i likvidnost države je, prema njegovim rečima, rezultat ušteda i reformi koje su rađene prethodnih godina.

Kao dobre pokazatelje stanja naveo je učešće javnog duga u bruto-društvenom proizvodu koje kod nas iznosi 54 procenta, dok je prosek u Evropskoj uniji 94,5 odsto.

„Prema poslednjim podacima, ove godine ćemo imati rekordan iznos direktnih stranih investicija od možda i preko četiri milijarde evra. Nezaposlenost nam je na rekordno niskom nivou i u trećem kvartalu je iznosila 8,9 odsto“, rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Dodao je da će prosečna decembarska plata iznositi oko 717 evra, a da se očekuje da ona za godinu dana dostigne sumu od 820 evra.

„Od sledeće godine idemo sa povećanjem penzija za novih 12,1 odsto, minimalne zarade za 14,3 procenta, plata u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u vojsci za rekordnih 25 procenata. Idemo i sa rastećenjem privrede, jer će neoporezivi deo dohotka biti povećan sa 19.300 na 21.712 dinara mesečno, a stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će se smanjiti na teret psolodavca sa 25 na 24 odsto“, naveo je ministar Mali.

Upitan da li i naša država razmišlja slično kao Španija, koja kroz dogovor sa bankama preduzima mere za pomoć građanima pogođenim otplatom hipotekarnih kredita, Mali je rekao da se o tome razgovaralo i sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković i da ima dosta inicijativa vezanih za rešenje ovog problema.

„Tu treba biti pametan. Pitanje je koliko država može na sebe da preuzme tereta, a što se kamatnih stopa tiče one se povećavaju zbog čvršće monetarne politike širom sveta“, rekao je on.

Dodao je da se kod nas kroz povećanje plata i penzija i otvaranje novih radnih mesta pokušava obezbediti takav standard koji će moći da pokrije i povećanje kamatnih stopa.

Tanjug

Exit mobile version