ANKARA – Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je danas da se ni po čemu ne bi moglo naslutiti da se sprema teroristički napad u glavnom gradu Turske, Ankari, ali i u ostalim većim gradovima te zemlje.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio građane Srbije da u narednim sedmicama izbegavaju putovanje u Tursku, a posebno u glavni grad Ankaru zbog mogućih terorističkih napada.

“Atmosfera u Turskoj, posebno u Ankari, je redovna. Ni po čemu ne bi moglo da se nasluti da se sprema bilo kakav teroristički napad. Turski MUP svih ovih godina otkako sam u Turskoj ima sistem upozorenja za građane putem SMS za ovu vrstu pretnje. To se nije desilo i sudeći po tome ne možemo govoriti o promeni atmosfere. S druge strane, treba imati u vidu da je u toku intenzivna i opsežna akcija turskih vlasti protiv Radničke partije Kurdistana i njenih pristalica, kako u Turskoj, tako i u susednoj Siriji i Iraku”, rekao je Marković za Tanjug.

On je dodao da je turska obaveštajna služba NIT uhvatila petoricu aktivnih članova Islamske države.

“Poziv našeg ministra Dačića da se podigne oprez prilikom dolaska u Tursku apsolutno podržavam i pridružujem se pozivu. Treba obratiti više pažnje na svoju ličnu bezbednost, izbegavati mesta masovnih okupljanja, izbegavati i najprometnija mesta u gradu. To važi i za Istanbul, Antaliju, sva mesta koja posećuju naši građani”, poručio je Marković.

Marković je rekao da nije bilo poziva srpskih državljana ambasadi u Ankari, ali da ne zna da li je bilo poziva generalnom konzulatu Srbije u Istanbulu.

“Ono što znam je da bi me turističke agencije kontaktirale u ova dva dana otkako je upućen poziv našim građanima da postoje potencijalne probleme”, zaključio je Marković.