Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra, predstavnici nevladinih organizacija i medija iz Novog Pazara ocenili su danas da su socioranjive grupe najugroženije u Srbiji.

Predsednica Sandžačkog odbora Semiha Kačar rekla je na konferenciji za novinare da su ljudska prava potisnuta u drugi plan poslednjih godina.

“Građani sve manje veruju da mogu insistiranjem na ljudskim pravima da ostvare neki boljitak, imajući u vidu da nam je društvo urušeno. Živimo u korumpiranom, anoralnom društvu, koje je premreženo partijskim mrežama, uređeno po odnosu klijent-patron i da su u toj relaciji važnije partijske veze, nego ljudska prava. Takođe, u situaciji zarobljene države sa obezvređenim i urušenim institucijama građani se potpuno osećaju bespomoćno i obespravljeno”, istakla je Kačar.
Ona je dodala da je od pandemije korona virusa situacija po pitanju ljudskih prava još teža, te da se posledice toga koriste za sve što je urušeno i što ne funkcioniše na lokalnom i nacionalnom nivou.

“Najugrozenije su osobe sa invaliditetom, siromašniji građani, kao i romska zajednica. Osim toga, izlišno je i komentarisati koliko je sloboda govora ugrožena, a nasilje u porastu, o čemu svedoče podaci da su 25 žena izgubile život, kao žrtve nasilja. Nevladina tela treba da pređu s reči na dela, te da se međunarodna zajednica više angažuje u borbi ljudskih prava”, rekla je Kačar.

Kočović: Novinari će se ubrzo naći u sociougroženim grupama

Urednik radija Sto plus Nikola Kočović smatra da je položaj novinara i dalje u nezavidnom statusu, a da o tome najbolje govori podatak da je na listi medijskih sloboda Srbija najgora u regionu.

“O položaju novinara i medija u Srbiji govori i podatak da se novinarima u Srbiji pale kuće, da su žrtve slap tužbi, da su na meti velikih i moćnih koorporacija. Znamo kakve pritiske novinari trepe skriveno ili otvoreno od strane nosilaca javne vlasti, od strane vlasnika medija, te da često pribegavaju autocenzuri, da ne bi trpeli kritike, da se ne bi suočavali sa gnevom osoba koje kontrolišu medije”, rekao je Kočović.
On još dodaje da su prosečne zarade novinara na minimalcu, čak i ispod minimalca, što može dovesti do toga da će se i oni naći ubrzo u sociougroženim grupama.

Kočović je istakao da nosioci javne vlasti status novinara ne olakšavaju, već ga i dodatno potpiruju time što ništa ne rade u cilju njihove zaštite.

Biberović: U Novom Pazaru ekološki problemi ugrožavaju život svima

Izvršni direktor nevladine organizacije Urban in Sead Biberović smatra da su u našoj državi sve stavke iz Deklaracije o ljudskim pravima prekršene.

Govoreći na lokalnom nivou, on je rekao da je u Novom Pazaru ugrožen život svim građanima zbog ekoloških problema, poput zagađenog vazduha.

“Za ovu situaciju krivim lokalnu samoupravu, jer se o zagađenom vazduhu uopšte ne govori, a ovde pre svih treba da se uključi Krizni štabm koji reaguje samo kada su poplave. Svi mi trenutno živimo u šarenoj laži, oko nas je velika laž. Narod je stranački podeljen, što je u interesu čelnicima partija”, zaključio je Biberović.

Freemedia.rs