Tokom danas održane javne rasprave o Nacrtu budžeta grada za 2023. godinu, predočeno je da će budžet Novog Pazara u narednoj godini iznositi 3,7 milijardi dinara (oko 31,5 miliona evra) pa će za oko 2.8 odsto biti veći u odnosu na ovogodišnji.

“Nastojimo da budžet, prihode i rashode isplaniramo realno. Budžetom su definisani prioriteti, projekti koji su za građane najvažniji što je i cilj ove javne rasprave. Nastojimo da, za dobrobit svih sugrađana, novac iz budžeta rasporedimo na najboji mogući način”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ističući da je za usvajanje budžeta na sednicama Gradskog veća i Skupštine grada, neophodna saglasnost resornog ministarstva na dostavljeni predlog. Shodno predlozima prezentovanim tokom javne rasprave, nacrt budžeta će pretrpeti određene izmene.

“Ekologiji će kroz poseban konkurs za projekte iz ove oblasti biti posvećena pažnja. Značajno smanjenje zagađenosti vazduha obezbedili smo investiranjem u novu toplanu na biomasu, koja se umesto u centru grada, što je bio slučaj sa starom toplanom, nalazi u industrijskoj zoni. Postoji realna potreba da raspišemo konkurs za eko projekte jer želimo da u saradnji sa građanima i nevladinim sektorom, rešavamo probleme koje naši građani prepoznaju kao najbitnije”, poručio je gradonačelnik Biševac.

Nacrtom budžeta za 2023. godinu predviđen je suficit od 100 miliona dinara koji će biti iskorišćen za otplatu glavnice duga kod domaćih banaka.

Na današnjoj javnoj raspravi predstavljeni su i rezultati ankete sprovedene među građanima koji su odlučivali koje projekte će lokalna samouprava realizovati u 2023.godini.
Najviše glasova dobio je predlog koji se odnosi na čišćenje divljih deponija i postavljanje video nadzora. Ova predlog je dobio 404 glasa.

Izgradnja trotoara u Ulici Save Kovačevića i naselju Selakovac predlozi su sa približnim brojem glasova, 276 odnosno 267, dok je na četvrtom mestu završio predlog o ranom skriningu raka grlića materice koji je dobio 261 glas.