BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Marka Bojića, na kaznu zatvora od četiri godine i dva meseca, kao organizatora kriminalne grupe koja je obavila ilegalni prevoz 177 migranata preko državne granice.

Draganu Đukanoviću je preinačena presuda u pogledu načina izvršenja kazne, pa je osuđen na kaznu kućnog zatvora od godinu dana, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu ovog suda.

Đukanović je prvostepeno bio osuđen na kaznu efektivnog zatvora od godinu dana. 

 On je osuđen za krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, a Bojić za ista dela samo u produženom trajanju.

 Od okrivljenih su oduzeti moblni telefoni, a od Bojića i novac pribavljen krivičnim delom u iznosu od 2.000 evra. 

 Bojić je oglašen krivim što je od novembra 2019. do januara 2020. godine na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine zajedno sa, sada osuđenim, Radojem Kovačeevićem, stvorili organizovanu kriminalnu grupu koja je zarad novca ilegalo prevozila migrante. 
 
Oni su organizovali autobus od Beograda do Ljubovije, zatim nedozvoljen prelaz čamcem preko Drine, kao i njihov prihvat u BiH, te dalji tranzit po ovoj državi.
 
Đukanović je kriv što je po nalogu Bojića omogućio za pet migranata tranzit kroz Srbiju u cilju nedozvoljenog prelaska granice.