BEOGRAD – U Srbiji danas počinje sprovođenje međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci i trajaće do 11. decembra.

“Međunarodna akcija pojačane kontrole počinje danas i traje do 11. decembra. To je ROUDPOL akcija, sprovodi se u 30 evropskih zemalja i usmerena je na upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. U narednom periodu će se akcenat davati na otkrivanje onih indikatora koji najčešće doprinose saobraćajnim nezgodama. To je pre svega alkohol, ali će i brzine biti kontrolisane”, rekao je za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

On je naveo da je tokom vikenda sprovedena pojačana kontrola u zonama turističkih destinacija.

“To su četiri policijske uprave – Čačak, Užice, Kraljevo i Novi Pazar. Tokom kontrole otkriveno je 647 upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a 27 lica je zadržano zbog upravljanja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i alkoholom preko 1,21 promil u organizmu”, rekao je Belencan.

Prema njegovim rečima, od početka godine zadržano je 11.000 vozača, a ukupno je otkriveno 57.000 vozača koji su imali alkohol u krvi, zaključno sa prošlim petkom.

“Od 23. decembra kreće pojačamo prisustvo saobraćajne policije na, pre svega koridorima 10 i 11, jer se prihvata saobraćaj kako sa severa, tako i zapada Evrope, ulazi iz Mađarske i Hrvatske. Prisustvo policije će pre svega biti preventivno, jer se očekuje veliki broj naših građana koji privremeno rade u inostrastvo, koji će se vraćati u Srbiju i bićemo prisutni na najfrekventnijim putevima”, rekao je Belencan.