Naslovna Društvo Predsjednica Vijeća primila Harisa Plojovića, dobitnika nagrade “25. novembar”

Predsjednica Vijeća primila Harisa Plojovića, dobitnika nagrade “25. novembar”

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić primila je danas u Bošnjačkom nacionalnom vijeću Harisa Plojovića, dobitnika ovogodišnje nagrade “25. novembar” koju svake godine dodjeljuje sedmičnik „Stav“ iz Sarajeva.

U toploj dobrodošlici predsjednica Vijeća d.r Jasmina Curić je mladom doktoru iz Novog Pazara, Harisu Plojoviću, koji ima veliku ljubav prema pisanju čestitala na dobijenom priznanju i izrazila spremnost da Bošnjačko nacionalno vijeće bude organizator promocije njegove zbirke pjesama „Tespih” za koju je dobio ovo prestižno priznanje.

Sastanku je prisustvovao i prof. dr. Sead Šemsović koji je ujedno i član Komisije za kategoriju neobjavljen rukopis za pisce do 30 godina. Pored njega radove su ocjenjivali i birali prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović Sokolija, prof.dr. Almir Bašović, Filip Mursel Beogović, urednik sedmičnika „Stav“, a predsjednik žirija za ovu nagradu je bio Hamza Ridžal, književni kritičar.

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu Haris Plojović je nagrađen nagradom “25. novembar” za najbolji neobjavljeni rukopis za zbirku pjesama Tespih. Ovogodišnji visoki pokrovitelj nagrade bio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

“Nagrada 25. novembar je važno priznanje. Nije tako čest slučaj da literarni konkursi u BiH uključuju i Sandžak. Ovim činom, Stav je napravio izuzetan korak ka povezivanju sandžačke i bosanskohercegovačke književnosti. Zbog toga, ovo je nagrada i narodu Sandžaka. Pored toga, dobiti nagradu zajedno sa akademikom Dževadom Jahićem i Zlatkom Topčićem je velika čast. Nagrada 25.novembar je emanet i podsticaj za dalji rad”, kazao je Haris Plojović.

Exit mobile version