Carinici su na graničnom prelazu Horgoš 2, decembra 2022. godine, u saradnji sa policijom, otkrili i zaplenili tri kilograma psihoaktivnih tableta ”ksalol”.

Prekršaj je otkriven na izlazu iz zemlje, prilikom detaljnog pregleda za koji je izdvojen autobus domaćih registarskih oznaka, koji je prevozio putnike na relaciji Beograd-Geteborg u Švedskoj.

Tokom kontrole torba koju je jedna putnica nosila na ramenu izazvala je sumnju, jer je uočeno da je njena unutrašnjost neuobičajeno manja u odnosu na njenu veličinu.

Sumnja je bila opravdana, jer je nakon rašivanja postave, u duplom dnu pomenute torbe pronađeno 10 plastičnih kesa punih tableta svetlo plave boje, nalik na psihoaktivni lek ”ksalol”, čija je zloupotreba veoma raširena.

Putnica je zajedno sa tri kilograma otkrivenih psihoaktivnih tableta predata u dalju nadležnost policije i tužilaštva.

Podsećamo da se kao deo ličnog prtljaga u putničkom prometu mogu nositi samo lekovi za ličnu upotrebu, u količini za uobičajenu terapiju.

Ukoliko putnik nosi sa sobom lekove za uobičajenu terapiju koji sadrže psihoaktivne kontrolisane supstance, dužan je da na zahtev carinskog službenika pokaže dokaz o neophodnosti korišćenja takve vrste lekova u svrhu terapije (mišljenje lekara, odnosno lekarski recept).