RUDARE – Predsednik Srpske liste i član Kriznog štaba Goran Rakić izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti otvoreno predlaže ubijanje Srba na barikadama i istakao da će barikade biti uklonjene kada budu oslobođeni uhapšeni Srbi, specijalne jedinice kosovske policije napuste sever KiM i uklone se spiskovi za, kako je rekao, odstrel Srba.

Istakao je da Priština pokazuje da ne poštuje sporazume, kao ni prava srpskog naroda na KiM.

“Antisrpski narativ Prištine traje mesecima unazad i naš narod je na svojoj koži osetio koliko je Prištini stalo do poštovanja prava našeg naroda i potpisanih sporazuma. Poslednja izjava Aljbina Kurtija je prevršila svaku meru. Kurti otvoreno predlaže ubijanje Srba na barikadama, jer se po njemu barikade na drugi način ne mogu ukloniti”, rekao je Rakić u video poruci.

Rakić je kazao da ova “Kurtijeva pretnja nažalost prolazi bez odgovora međunarodnih predstavnika što je nedopustivo”.

“On poziva na ubijanje naših majki, naših sestara, radnika, lekara, profesora koji se danonoćno i miroljubivo bore protiv njegovog terora”, rekao je on.

Dodao je da je recept za uklanjanje barikada, kako je naveo, vrlo prost, a to je oslobađanje svih uhapšenih Srba, povlačenje svih jedinica sa severa Kosova i Metohije, uklanjanje svih tajnih spiskova i lista za odstrel Srba.

Ranije danas, britanski list Gardijan je objavio da je Kurti izjavio da “brine” da uklanjanje barikada na severu Kosovu i Metohiji “ne može isključiti žrtve”.