Carinici su 8. decembra 2022. godine na aerodromu Nikola Tesla, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja preko 1.000 tompusa, kojima je jedan putnik napunio svoj kofer.

Prekršaj je otkriven kada je 44-godišnji domaći državljanin, koji je doputovao letom iz Pariza, preuzeo svoj prtljag sa karusela i uputio se ka izlazu.

Carinicima, koji su ga zaustavili u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za prijavljivanje, potvrdio je da sa sobom ne nosi ništa sem ličnog prtljaga.

Međutim, službeni pas, specijalno obučen za otkrivanje duvana i duvanskih proizvoda, koji je takođe učestvovao u kontroli, odreagovao je na jedan od njegovih kofera, zbog čega je prtljag pregledan na skeneru.

Snimak sa skenera je pokazao je da se u koferu nalazi nešto što izaziva sumnju, pa je kofer otvoren i u njemu pored nešto malo garderobe pronađeno je i 1.055 kubanskih cigara.

Najviše je bilo tompusa marke ”Cohiba Habana Montecristo” čak 465 komada, potom 325 tompusa iz ograničenih serija marki ”Cohiba” i ”H.Upmann”, 125 cigara robnih marki ”H.Upmann” i ”Romeo y Juliet”, kao i 140 tompusa bez oznake o robnoj marki.

Veštačenjem će biti utvrđeno da li je reč o originalnoj ili krivotvorenoj robi, a protiv domaćeg državljanina će biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.