PODGORICA – Crnogorska policija je u koordinaciji sa Specijalnim državnim i inostranim partnerskim službama u dužem vremenskom periodu sprovela međunarodnu aktivnost kodnog naziva “Bruda” u okviru koje je pretreseo 14 lokacija, privedeno i procesuirano više osoba, od kojih su dve u bekstvu, a koje se dovode u vezu sa krijumčarenjem skoro jedne tone marihuane.

Kako je objavljeno na Tviteru crnogorske Uprave policije akcija je izvedena uz podršku međunarodnih partnera – kancelarija FBI i Nacionalna kriminalistička agencija Velike Britanije (NCA), te u saradnji sa policijskim službenicima Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije i policijskim službenicima i BiH.

“U okviru ove aktivnosti ukupno je procesuirano 18 lica koja se dovode u vezu sa krijumčarenjem velikih količina narkotika na međunarodnom nivou”, navode iz policije.

Protiv njih su podnete krivične prijave zbog sumnje u krivično delo stvaranje organizacije i krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Pripadnici Uprave policije izvršili su pretrese na 14 lokacija u više gradova u Crnoj Gori i tom prilikom lišili slobode 10 lica, dva lica se i dalje potražuju, četiri lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Crnoj Gori i zemljama regiona, a dva lica se nalaze u pritvoru zbog sumnje da su 2021. i 2022. godine počinili krivična dela u vezi zloupotrebe opojnih droga u Crnoj Gori i Republici Srbiji”, saopšteno je iz Uprave policije.

Sumnja se da su članovi kriminalne organizacije neovlašćeno nabavljali i prevozili radi dalje prodaje određene količine opojne droge marihuana iz pravca Albanije preko teritorije Crne Gore, ka zemljama regiona i dalje ka zemljama Evropske unije.

“Preduzimajući mere i radnje iz svoje nadležnosti policijski službenici su sprovodili ovu plansku aktivnost od 2021. godine i presecanjem ruta koje su koristili pripadnici ove kriminalne grupe, u više pojedinačnih zaplena na teritoriji Crne Gore i zemalja regiona, pronašli i oduzeli oko tonu opojne droge marihuana”, navodi se u policijskom saopštenju, preneli su podgorički mediji.

Dodaje se da ove aktivnosti predstavljaju deo kontinuiranih mera i radnji koje Uprava policije, u saradnji sa međunarodnim partnerima, sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjem narkotika na međunarodnom nivou.