Vagon sa amonijakom prevrnuo se na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu. U Pirotu je proglašena vnaredna situacija. Pedeset jedna osoba je hospitalizovana zbog simptoma trovanja amonijakom. Upućen je apel meštanima da ne izlaze napolje.

u-pirotu-proglasena-vanredna-situacija-vise-od-50-ljudi-hospitalizovano-usled-prevrtanja-vagona-sa-amonijakom Foto: Pirot Plus Online
Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, proglasio je vanrednu situaciju u gradu, nakon što se prevrnuo vagon sa kompozicijom koja je prevozila amonijak.

Usled curenja amonijaka, 51 osoba je hospitalizovana, a zbog vanredne situacije, škole u tom gradu sutra neće raditi, rekao je Vasić na vanrednoj konferenciji za novinare.

RTS u MUP-u saznaje da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina od čega je najmanje jedna upala u korito reke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

Vagon kompozicije teretnog voza koji je prevozio amonijak iskliznuo je oko 17.30 na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han, saopštio je MUP.

MUP poziva građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i ne izlaze napolje.

Na lice mesta upućeno je 27 vatrogasaca sa 10 vozila.

Železnički saobraćaj je u prekidu.

Zbog slabe vidljivosti, u prekidu je i saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto-putu i magistralnom putu, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor, dodaje se u saopštenju.

Radnici druge smene u kompaniji “Tigar tajers” evakuisani su, a treća smena neće dolaziti na posao.

Oglasila se i firma “Srbija kargo” i saopštila da je reč o o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na deonici Niš–Dimitrovgad, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac.

Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon-cisterni, koje su u vlasništvu kompanije “Eliksir”.

Zajednička železnička komisija za isleđivanje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i “Srbija karga”, utvrdiće uzrok ovog akcidenta, navodi se u saopštenju.