BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je vlada donela odluku da se Kforu uputi zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM i to od nekoliko stotina do 1.000 pripadnika.

“Na sednici vlade doneta je odluka da večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutru na adminsitrativnom prelazu komandantu Kfora, načelnik Generalštaba uruči naš zahtev, da se u skladu sa Rezolcijom 1244 određeni broj vojnog i policijskog osoblja u stotinama do hiljadu vrati na teritoriju KiM”, rekao je Vučić za RTS.

Kaže da je odluka doneta jednoglasno i da samo tražimo poštovanje međunarodnogjavnog prava i ništa više od toga.

“To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stnaovništvo i zbog onog zbog čega je i predviđeno Rezolucijom, a to je kontrola adminsitrativnih prelaza, narocicto na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli”, rekao je Vučić.

Kazao je da je prvi put vlada Srbije na njegovu inicijativu usvojila ovakav zahtev i istakao da nije 2003. za vreme vlade Zorana Đinđića to donela, kao što neki pričaju.

Tada je Đinđić uputio pismo SB UN, ali ne direktno i bez formalnog zahteva, dodao je Vučić i naglasio da je to bio važan potez.