BEOGRAD – Atmosfera na KiM je toliko napeta da bi najmanji incident mogao da dovede do toga da stvari krenu u nepoželjnom pravcu, i to nije ništa čudno jer Priština i Kurti stalno povlače poteze usmerene na destabilizaciju i proterivanje Srba sa KiM, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

“Atmosfera je toliko zapaljiva i napeta da je dovljna jedna šibica da se upali i da sve može da krene u nekom nepoželjnom pravcu. To ne treba da nas čudi, jer Priština, i Kurti sve vreme njegovog mandata povlači niz jednostavanih poteza koji su usmereni na destabilizaciju, nepoštovanje ili potpuno stavljanje van konteksta svih sporazuma koji su na neki način zaključeni. Sa druge strane jasna je poruka Srbima da su oni tamo nepoželjni”, rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

On dodaje da je u pitanju teror Kurtijeve administracije i politika sa ciljem da etnički potpuno očisti teritoriju Kosova od Srba.

“Vrlo je teška situacija. Nama je lako iz Beograda, Niša, i Subotice da kažemo šta treba raditi. Nije lako objasniti Srpskoj zajednici na KiM koliko je važno da ostanu smireni, da ne nasedaju na provokacije, a sa druge strane da ne budu dalje ponižavani, obespravljeni. Moramo razumeti i njihove reakcije, nemaju isti ambijent život kao ostali građani Srbije”, rekao je ministar.

Jučerašnje akcije, kako je naveo ministar, kada su predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, u čemu ih je sprečila grupa građana, takođe imaju za cilj uznemiravanje i plašenje građana.

“Oni su imali neku priču da zauzimaju opštinske izborne komisije. Nalaze navodno neke eksplozivne stvari. Kakve eksplozivne stvari? Jedino što je bilo je njihovo oružje i ono sto su korisitili, demonstriraju neku silu, provlače se kroz prozore izbacuju neke ljude”, rekao je Vučević i dodao da smatra da će objašnjenje biti da pripremaju izbore za 18. decembar.

“Naravno oni će vam objasniti da pripremaju izbore za 18. decembar samo ne znamo ko će da učestvuje, njih 10 da izabere gradonačelnika, a ovo nije zastrašivanje Srba da izađu na izbore već da napuste KiM”, rekao je ministar.

Vučević smatra da će uoči tih izbora biti određenih pritisaka, ali da ostaje da se vidi kakva će biti reakcija međunarodne zajednice.

“Videćemo kako će njihovi patroni iz međunarodne zajednice reagovati i da li će ih ubediti da se možda odlože izbore 18. decembra, jer ovako kako je sada stanje, Srpska lista neće učestovati. Da li će oni naći troje Srba po imenu, kao što su našli ove nesrećne ljude poput Rašića i Trajkovićeve, to ne mogu da isključim”, rekao je ministar.

Ako bi Srbi južno od Ibra izašli iz prištinskih institucija, smatra ministar, situacija bi se dodatno zakomplikovala.

“Ako bi Srbi izašli iz policijskih snaga to bi bila dodatna dramaturgija. Kosovski čvor je i dalje u epicentru i neće on još dugo biti rešen”, rekao je Vučević.

On je istakao da političkog licemerja ima i sa strane ekstremno levih i sa strane ekstremno desnih političkih stranaka, te da pojedini očekuju da Vučić prizna da je Kosovo nezavisna država, za šta oni odavno navijaju.

“Tako bi mogli da kažu da su sve vreme bili u pravu, da je lagao narod i na kraju to morao da prizna, a ovi desničari iz toplih kafana ili stanova nam poručuju kako treba da smo već u Prizrenu sa tuđom decom u uniformama i teknovima, a oni će nam u parlamentu objasniti kako to treba biti čvrst i odlučan borac za srpska pitanja, dok sebe, naravno, ne vide na prvoj liniji fronta”, rekao je ministar.