BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da građani Srbije ne treba da budu uplašeni zbog situacije na KiM, ukazujući da je Beograd spreman za dogovor, ali da to ne znači pomeranje “crvenih linija”.

“Crvena linja je da nema novog pogroma, ‘Bljeska’ i ‘Oluje’. Ako međunarodna zajednica želi da se ovo vrati u format dijaloga mora prestati sa nizom iracionalnih poteza administracije Aljbina Kurtija. Srbi nisu bez razloga izašli na ulice, već zbog niza poteza Prištine”, rekao je Vučević gostujući na RTS-u.

On dodaje da je Vojska Srbije spremna da izvrši svaki zadatak i da će , ako predsednik, kao vrhovni komandant bude naredio, vojska reagovati.

“Hajde da probamo da se politički borimo za KiM, za opstanak i život Srba na KiM, da ne uđemo u scenario kakav su nam pisali devedesetih godina i da dobijemo oreol idealnog krivca. Ne smemo da uđemo u taj kliše. Srbija vodi srpsku politiku, nismo mi izolovano ostrvo, ali to ne znači da je Srbija džak za udaranje i potkusurivanje. Mudrost i racionalan pristup, ne stideći se emocija, ali one ne smeju da nadvladaju u procesu donošenja odluka”, poručuje Vučević.

On kaže da je Vojska tiha, da nije euforična, ali da je spremna da izvrši svaki zadatak.

“Nema euforije, nema kafanskih pesama, potpuna koncentracija. Vidite hrabrost i odlučnost u njihovim očima da štite naš narod. Nikome se ne ratuje i niko ne priželjkuje sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da niko neće proveravati da je to tačno”, napominje ministar odbrane.

Kaže da vojska i policija nisu samo na administrativnoj liniji, ima ih na raznim lokacijama, kao i da su tamo svi rodovi vojske – specijalne brigade, vazduhoplovstvo, artiljerija, oklopne jedinice, PVO…

“Mi imamo sve što je potrebno da bismo čuvali našu državu, ne samo na toj teritoriji”, poručuje Vučević.

Ministar je govorio i o sinoćnom obilasku predsednika Vučića vojnika u Raškoj i susretu sa predstavnicima Srba sa KiM.

“Bilo je veoma dinamično. Razgovori predsednika Vučića i predstavnika Srba sa KiM su prijateljski, ali su složeni, jer su i okolnosti veoma izazovne. Predsednik ih je upoznao sa svim onim stvarima koje radi Srbija da sačuva KiM. Predstavnici Srba sa KiM su ga upoznali sa stanjem na terenu i sa tim šta ih je nateralo da idu u taj vid mirnog i demokratskog protesta kao što su barikade”, kaže Vučević.

Navodi da je Vučić imao komunikaciju sa predstavnicima Kvinte u pokušaju da se nađe politički dogovor, ali da on neće biti ponižavanje Srba sa KiM.

“Ako međunarodna zajednica želi da se ovo vrati u format dijaloga mora prestati sa nizom iracionalnih poteza administracije Aljbina Kurtija. Srbi nisu bez razloga izašli na ulice, već zbog niza poteza Prištine”, kaže Vučević.

Navodi da je predsednik Vučić čvrsto iznosio argumente Srbije i razloge za brigu za Srbe na KiM.

“Građani Srbije ne treba da budu uplašeni. Zabrinuti smo za situaciju. Sa druge strane, imamo čoveka koji ne vuče racionalne poteze. Čitav niz poteza, od progona Srba u Štrpcu, od napada na Srbe na KiM pod plaštom borbe sive ekonomije, problem tablica, izbornih komisija, zabrana da Srbi učestvuju na izborima i referendumu, hapšenja… Mi zaboravljamo neke druge ljude koji su dugo u pritvorima ili su osuđivani. Činjenica da je Kurti išao u denunciranje sporazuma postignutih u prethodnih 10 godina”, napominje Vučević.

Ističe da ne može da kaže da li smo blizu rešenja.

“Srbija je spremna za dogovor, ali on ne znači pomeranje crvenih linija. Na nama je da nađemo političko rešenje, a istovremeno su vojska i policija spremna da štite Srbiju i sve njene građane”, poručio je Vučević.