BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da čak i ako se smiri trenutna situacija na KiM, desiće se nešto novo za 15 ili 30 dana, jer je cilj Prištine izbacivanje Srbije sa KiM za sva vremena, kao i “neposlušnog srpskog naroda”.

On je nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem rekao da se zato dešava kriminalizacija Srba.

“Imajući u vidu geopolitičku situaciju, kao i to da žele da nas zgrome i zdrobe zbog situacije sa Rusijom i Ukrajinom nemojte imati sumnje da će se to nastaviti. Nisam siguran da ćemo uspeti to da prevaziđemo, jer razgovaramo sa nekim ko ne želi da čuje nijedan argument”, rekao je Vučić i poručio Prištini da ne hapsi ljude samo zato što im se ne sviđaju.

Prema njegovim rečima, u toku su razgovori sa međunarodnim predstavnicima, koji se odvijaju i u ovom trenutku.

“Pokušavamo da sačuvamo mir, da se izborimo za mir, dođemo do kompromisnog rešenja. Te histerične pretnje da će nas (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti napasti, da nećemo dobiti ništa… Shvatili smo i po saopštenju za patrijarha, sram vas bilo sve. Nastavićemo da se borimo za mir, pronalazimo kompromisna rešenja”, rekao je Vučić.

On je ponovio da je noćas razgovarao sa Srbima sa KiM i da je spreman u bilo kom trenutku da ide u Rašku ili Kuršumliju kako bi opet razgovarao sa njima, kako bi Srbi dočekali božićne praznike u svojim kućama.

“Da li ćemo dobiti prozor kroz koji možemo da se provučemo videćemo”, rekao je on.

Vučić se zahvalio Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku na podršci Srbiji i narodu, kao i patrijarhu Porfiriju, “na rečima utehe i molitvama podrške i pomoći našem narodu”.

“Pozdravljam naš narod na KiM i šta god radili Srbija je uz njih. Nema predaje Srbija je uz vas”, poručio je Vučić.