BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Priština samo noć pre objave odluke o odlaganju izbora na severu KiM sa specijalcima na silu upadala u prostorije opštinskih izbornih komisija i uhapsila Dejana Pantića, samo da bi provocirala i maltretirala Srbe i da ne stoji izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok kako je Priština htela navodno da spusti tenezije.

Na pitanje novinara kako vidi izjavu Berbokove da je povratak srpskih trupa na KiM neprihvatljiv i zašto je ona to govorila pre komandanta Kfora, Vučić je rekao:

“Što se tiče Berbok i Borela, morate svaku od njihovih izjava da analizirate detaljno da bi znali zašto je do njih došlo. Zašto se sve ovo dešva, pa ne dešava se samo zato što je Dejan Pantić uhapšen bez ikakvih razloga. Sada nema lekove i porodica i advokat ne znaju gde je, niko ne zna, negde je zatočen, a ne zna niko ni razlog zbog kojeg je Pantić zatočen. Jutros je u devet sati trebalo da počne neko ročište video linkom i nije počelo. Aljbin Kurti je rekao samo dan pre toga da su detinjaskte želje da se formira ZSO. Kada Berbok kaže, kakvog li licemerja, da je neko spustio tenzije jer je odložio izbore, a noć pre toga su upadali sa specijalcima i hteli da zauzimaju prostorije opštinske izborne komisije i priveli Pantića”.

Vučic je zapitao zašto su to radili i dodao da Priština svakako nije odluku o odlaganju izbora donela za pet minuta.

“Znali ste da izbora neće biti, hteli ste da provocirate i napadnete Srbe i na silu uzmete izborne opštinske prostorije u četiri srpske opštine na KiM. Da li je to logično, hoćete da odložite izbore, a šaljete specijalce da nešto zauzimaju? Gde piše da mogu sa dugim cevima da dođu na sever KiM? Ni u jednom aktu to ne piše. Tako su razarali i Republiku Srpsku i sve što stignu samo zato što im to tako odgovara”, naveo je Vučić.

“Evo, Popovićeva divna pesma o mišu – dobro bi trebalo da je pročitaju, to je sve koga u Srbiji neće naći”, dodao je predsednik.

Kaže da je Berbokova odgovorila umesto komandanta Kfora, koji takođe ne može da odgovori jer još nije nije ni dobio zahtev za prisustvo naših snaga na KiM , rekao je Vučić i dodao da će u četvrtak biti sednica Vlade Srbije kada će biti doneta odluka o zahtevu i da će popodne Kfor to dobiti.

“Imamo ključno pitanje za sve njih – koji vi dokument hoćete da poštujemo? Samo jedan dokument nam kažite i zaboravićemo četiri, evo švedski sto i hoćete li Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Brislesko sporazum ili Vašingtonski sporauzm? Šta hoćete da poštujete, nijedan od tih pet ne poštuju, ni Priština ni oni koji im pomažu”, naveo je Vučić.

Ističe da Prištini ne odgovara Biselski sporazum u delu koji im se ne sviđa i da onda Berbokova kaže da ne postoji vlada u Prištini koji će da formira ZSO, a eto treba da postoji vlada u Beogradu koja će da pusti Kosovo u UN.

Da li ste ozbiljni, zapitao je Vučić.

“Što se Boreljla tiče, ne želim da odgovorim danas jer se plašim da je ova njegova rekacija samo posledica napada kada je označio pravog krivca za nekonstruktivnost i propad pregovovra u Brislu. Ali, to su već politička pitanja”, zaključio je Vučić.