BEOGRAD – Imajući u vidu da je saobraćaj pojačan zbog završetka zimskog raspusta i povratka sa odmora, ali i da je dodatni oprez neophodan zbog zimskih padavina, Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas na vozače da posebnu pažnju obrate na najmlađe učesnike u saobraćaju.

Agencija je pozvala vozače da budu oprezni u zonama škola, u blizini pešačkih prelaza, kao i na ulicama i putevima.

Istraživanja pokazuju da se na teritoriji Srbiji gotovo svakodnevno dogodi jedna saobraćajna nezgoda u zoni škole, dok je svakog osmog dana u nezgodi učestvovalo dete osnovno-školskog uzrasta, upozorava Agencija u saopštenju.

Kako se navodi, rizik je najveći u vreme dolaska i odlaska dece u školu, odnosno, u jutarnjim, podnevnim i popodnevnim satima sa pojavom prvog sumraka i mraka, dok se kao uticajan faktor za nastanak nezgode izdvaja „nezaustavljanje vozila ispred obeleženog pešačkog prelaza“.

Apelujemo na sve vozače da poštuju propise, da u zonama škola voze sporije, da u blizini pešačkih prelaza budu oprezniji i da vode računa o deci kao učesnicima u saobraćaju.

Agencija je posebno apelovala na roditelje koji dovoze i odvoze decu u školu da zaustavljanje i parkiranje obavljaju na mestima propisanim za to, da isplaniraju vreme i da svojim primerom uče decu bezbednom ponašanju u saobraćaju.