BRISEL – Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je Izrael da, osim u “krajnje nužnoj situaciji”, ne koristi smrtonosnu silu kao odgovor na palestinske napade danas i juče, u kojima ubijeno sedam i ranjeno 12 ljudi.

Danas je dvoje ljudi ranjeno u pucnjavi u novom napadu u Istočnom Jerusalimu, objavila je izraelska policija i okvalifikovala to kao “teroristički napad” počinjen dan nakon smrtonosnog napada na sinagogu u istom gradu u kojem je ubijeno sedam i ranjeno 10 ljudi, prenose agencije.

Pucnjava se dogodila manje od 24 sata nakon napada na sinagogu, počinjenog na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Napade su osudili izraelski saveznici i neke arapske zemlje, a u istrazi su na ispitivanje privedene 42 osobe.

“Evropska unija u potpunosti razume legitimnu zabrinutost Izraela po pitanju sigurnosti, što je dodatno opravdano najnovijim terorističkim napadima, ali treba naglasiti da se smrtonosna sila ne koristi osim u krajnjoj nuždi, kada je neizbežno da se zaštite životi”, rekao je Borelj nakon što je u subotu palestinski mladić ranio oca i sina.

Borelj je naveo da je Unija zabrinuta rastom napetosti u Izraelu i na palestinskim područjima te poziva obe strane da učine sve što je moguće, primire trenutno stanje i pokrenu koordinirane akcije kako bi se sprečili novi napadi i nasilje.