BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je tokom hakerskih napada grupe Anonimusi oboren samo jedan sajt – sajt RHMZ koji nije u okviru državnog upravljanja sajtovima i dodala da će to morati da se promeni.

“Nijedan nije bio ugrožen. To ne znači da smo dovoljno snažni, moramo još da radimo. Ko želi da sruši naše sajtove to ne može”, rekla je ona na konferencije za novinare u Domu garde u Topčideru.

Ministar odbrane Miloš Vučević je odgovarajući na pitanje novinara o sajber napadima rekao da su bili kontinuirani napadi na sajt Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane, ali da su VBA i druge struktrure koje su bile angažovane uspešno izvršile odbranu tih portala.

“Mogu da kažem da smo se odbranili od tih hakerskih napada. Analizirali smo iz kojih je država sve bio pokrenut taj sajbert napad, bio je iz regiona, bilo je nešto iz Evrope, ali smo osposobljeni da se odbranimo od takvih napada”, rekao je Vučević novinarima.

On je dodao da će u narednom periodu morati još više da se vodi računa jer će, kako kaže, to biti sve prisutnije.

“Neki pokazuju da imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi što nas upozorava da otvorimo oči, da se umijemo i pogledamo istinu direktno, a ne da živimo u zabludi da su svi dobronamerni pa nama otrpilike Vojska ne treba ili ceo sistem odbrane”, rekao je Vučević.