BEOGRAD – Carinici su u saradnji sa policijom 13. januara 2023. godine na prelazu Šid sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 50.000 krijumčarenih cigareta skrivenih u specijalno napravljenim šupljinama jednog autobusa koji se iz Prizrena uputio ka Švajcarskoj.

Krijumčarenje je otkriveno tokom redovne kontrole vozila na izlasku iz Srbije i za to je korišćen i službeni pas specijalno obučen za otkrivanje duvana i duvanskih proizvoda.

Pas je tokom kontrole aktivno reagovao na prostor u prednjem delu autobusa, odmah ispod fabričke šupljine namenjene za krevet vozača, što je carinicima bio dovoljan znak da ga treba detaljnije pregledati.

Prostor je očigledno bio smišljeno konstruisan, i zapečaćen metalnom pločom zalepljenom obojenim silikonom kako bi se što manje razlikovao od ostatka unutrašnjosti vozila.

Baš na tom mestu, u specijalno napravljenom bunkeru, otkriveno je 100 boksova cigareta marke ”Winston Blue” sa akciznim markicama tzv. Kosova.

Zbog toga je autobus upućen na dodatni pregled carinskim mobilnim skenerom na čijem snimku su uočene nepravilnosti i u rezervoaru za gorivo.

Detaljnim pregledom tog dela vozila, konstatovano je da je i on prepravljan tako što je sečen i pregrađen, te su u toj šupljini do koje je bilo teško doći, carinici otkrili još 133 boksa iste marke cigareta.

Protiv 47-godišnjeg vozača sproveden je hitan prekršajni postupak u sudu u Sremskoj Mitrovici čiji je ishod novčana kazna od 200.000 dinara, zaštitna mera trajnog oduzimanja celokupnog tovara krijumčarene robe, kao autobusa koji je prepravljan sa namerom da posluži kao sredstvo za krijumčarenje.