Naslovna COVID-19 Đerlek: Detekcija novog soja koronavirusa u Srbiji pitanje dana

Đerlek: Detekcija novog soja koronavirusa u Srbiji pitanje dana

Foto:E.Ćorović

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek saopštio je danas da još nema potvrde, ali da misli da se novi soj koronavirusa pojavio i u Srbiji, s obzirom na povećan broj zaraženih.

On je tokom gostovanja na RTS-u naveo da se očekuje njegova detekcija, odnosno registracija, i poručio da ne treba dizati paniku te da ga hrabri blaža klinička slika novog soja virusa.

“Mislim da je pitanje dana, s obzirom da je već do Rumunije došao i da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike su uticale na pogoršanje epidemijske situacije”, istakao je Đerlek.

Ukazao je da je u decembru bilo oko 500 zaraženih u danu, da je sada taj broj veći od hiljadu dnevno, ali je naglasio da ne treba dizati paniku.

“Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih”, ocenjuje državni sekretar.

Dodao je i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja, ali i zabrinjava to što i dalje, kako je rekao, nismo najodgovorniji prema starijim pacijentima.

Đerlek je govorio i o nestašici antibiotika u nekim apotekama i objasnio da je osnovni problem bio smanjenje proizvodnje penicilinskog sirupa sinacilina, ali da je brzom reakcijom Republičkog fonda s proizvođačima i dobavljačima obezbeđen drugi sirup sinacilinskog porekla.

“Verovatno to nije stiglo do svih apoteka, ali u zadnjoj nedelji decembra isporučeno je 15.000 novih pakovanja panklava, penicilinskog takođe sirupa. Do kraja nedelje će doći 70.000 amoksiklava. I nastaviće se u toku januara proizvodnja sinacilina, tako da ćemo vrlo brzo rešiti taj problem i nema potrebe za dizanjem panike i pravljenjem zaliha”, zaključio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Đerlek je saopštio da je u ovom trenutku na listama čekanja oko 68.000 pacijenata, a najduže su za endo proteze kolena sa oko 20.000, zatim operaciju kuka 14.500, operaciju katarakte 14.000.

“Moramo analizirati i ažurirati liste čekanja, jer nismo sigurni da su te brojke validne i zbog toga što su pacijenti odradili privatno svoje zdravstvene usluge i zbog prirodnog odliva”, naveo je državni sekretar.

Takođe je dodao da će se liste čekanja sigurno smanjiti jednom vrstom dopunskog rada lekara i da se to sada analizira, kao i da je izuzetno važno, kako je rekao, da se dobrom organizacijom nadoknadi smanjenje stručnog kadra.

Exit mobile version