Muzej ”Ras” u Novom Pazaru je prošle godine obeležio sedam decenija rada i postojanja. Tim povodom realizovane su brojne programske aktivnosti, pa se može reći da je prošla 2022. za ovu instituciju kulture bila veoma uspešna. Direktor Muzeja Elmir Habibović najavljuje ambiciozne planove i u tekućoj godini.

U ovom zdanju iz 19. veka čuvaju se segmenti kulture i tradicije naroda sa ovih prostora kroz vekove. Gradski trezor kulturnog indentiteta nizom aktivnosti i manifestacija obeležio je prošle godine jubilej 70 godina uspešnog rada i postojanja. S toga se propšla godina s razlogom ocenjuje kao veoma uspešna.

Interesantna istraživanja sa terena

”Realizovali smo brojne radionice iz različitih oblasti koje pokriva muzej kompleksnog tipa. Prošlu godinu obeležile su promocije knjiga, izložbe, arheološka istraživanja od kojih je najznačajnije istraživanje svernog bedema na tvrđavi. Pratimo radove na gasovodu koji prolazi kroz Novi Pazar. Istraživanja sa terena su vrlo interesantna i mi ćemo ih predstaviti u narednom periodu. Sve zajedno kad sumiramo, možemo biti veoma zadovoljni urađenim u toku prošle godine”, izjavio je direktor muzeja Elmir Habibović.

Na osnovu analize realizovanih, planovi za tekuću godinu su veoma ambiciozni i infrastrukturno važni – naglasio je Habibović. Najavio je da će u saradnji sa Gradskom upravom biti realizovan projekat zamene stolarije. Na taj način, uz dozvole nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ostvarila bi se energetska efikasnost.

Planirani su i novi programski projekti, a Muzej će, prema rečima Habibovića, pružati podršku svim zaposlenima u kulturnim institucijama za realizaciju istih.

Muzejska vrata uvek će biti otvorena za sve posetioce, strane ali i one domaće, koji žele podrobnije da spoznaju značaj kulture i kulturne baštine.