BEOGRAD – Epidemiolog Gradskog zavoda Slavica Maris izjavila je danas da su potvrđene tri grupe sezonskih virusa: AH1, AH3 i B virus, a da trenutno dominira AH3 virus sa oko 47 odsto zaraženih slučajeva.

“Imamo povećanje obolelih od gripa, odnosno od oboljenja sličnom gripu. Od drugih respiratornih virusa imamo respiratorni Sincijalni virus, Adenovirus, Rhino virus. Znatno je manje potvrđenih slučajeva oboljevanja od Kovida”, izjavila je ona za Tanjug.

Maris je rekla i da je prvi slučaj multilokularni ehinokokus nedavno otkriven u Srbiji i objasnila da je to parazit koji se prenosi sa divljih životinja, najčešće lisica i šakala koji svojim izmetom izbacuju jaja koja su otporna i opstaju u spoljašnjoj sredini, na zemljištu.

“Kada dođu u kontakt sa drugim životinjama, ili ako čovek unese ta jaja u organizam, onda se ta jaja zakače za sluzokožu creva a zatim se putem krvotoka mogu preneti na različite organe”, navodi Maris.

Prema njenim rečima, on može toliko da naraste da liči na karcinom, odnosno na maligni tumor i može da metastazira iz jednog primarnog mesta i da se prenese na druge organe.

Dodala je da što se dijagnostike tiče, kasnije se otkriva jer od unošenja parazita u organizam do ispoljavanja prvih simptoma može proći od 12 meseci do nekoliko godina.

“U ovom slučaju koji smo imali u Vojvodini, parazit je bio smešten u jetri. Žena je imala abdominalne bolove. Kroz ultrazvuk i rendgen otkriveno je da se radi o ovom parazitu i nakon hirurške intervencije parazit je ostranjen”, rekla je Maris