Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” predala je danas čelnicima grada peticiju kojom se traži hitno preduzimanje niza mera protiv velikog zagađenja vazduha.

Građani su naveli u saopštenju da su od gradonačelnika i gradskog veća zahtevali da se hitno uspostavi lokalni monitoring radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha, kao i da se preko sajta grada građani obaveštavaju o stepenu kvaliteta vazduha, njegovom zagađenju i merama koje građani treba da preduzmu.

“Sprovesti u najkraćem roku procedure izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha, ubrzati rad na uspostavljanju lokalnog registra izvora zagađivanja, obavestiti građane na koji broj mogu prijaviti veliko emitovanje zagađenja koje primete u svojoj okolini”, još su neki od navedenih zahteva.

Kako je navedeno, građani su tražili preporuke o smanjenju sportskih aktivnosti ili svih aktivnosti napolju u zavisnosti od stepena zagađenja, po potrebi preporuku o skraćenju školskih časova, uspostavljanje akcije “par-nepar” kod saobraćaja, kao i aktivno obaveštavanje javnosti koji materijali su dobri, a koji loši za ogrev.

indeksonline.rs/Beta