Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ograđuje od izjava bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića u vezi s kineskom borbom protiv terorizma usmjerenom protiv muslimana Ujgura u regiji Xinjiang.

“Ni Mustafa Cerić, ni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić nisu išli u Kinu uime i u ogranizaciji Islamske zajednice. Koliko je nama poznato, to je organiziralo neko udruženje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”, rekao je za Radio Slobodna Evropa Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme Huseina Kavazovića.

Kineski medij CGTN javio je da je više od 30 svjetski poznatih islamskih stručnjaka i znanstvenika iz 14 zemalja posjetilo 8. januara Urumqi, glavni grad sjeverozapadne kineske autonomne regije Xinjiang Uygur, na poziv lokalne vlade.

Među njima je bio i bivši reis u BiH Cerić koji je, kako piše CGTN, “pohvalio kinesku politiku borbe protiv terorizma i deradikalizacije za postizanje mira i sklada u regiji”.

Islamska zajednica s tim nema ništa, potcrtao je Prljača.

“Oni nek odgovaraju za svoje postupke i svoje riječi. Mi nemamo ništa s tim”, rekao je.

Naglasio je i da Islamska zajednica u BiH raspolaže podacima koji nisu u skladu s onim što su u Kini izjavili Cerić i Dudić, kad je riječ o muslimanima u Kini.

“Imamo drukčije stavove, na osnovu informacija kojima raspolažemo”, rekao je.

Cerić je, javio je CGTN, stojeći ispred panoa na kojem je prikazan drevni Put svile, rekao da je Kina velika zemlja s globalnim utjecajem i da posljednjih godina doprinosi gospodarskom oporavku svijeta.

Muftija Mevlud Dudić, prema objavi kineskog medija, rekao je da Kinu inače poznaje s televizije i novina, ali da vjeruje u izreku poslanika Muhammeda: “Znanje moramo tražiti, pa makar bilo i daleko u Kini”, dodavši da je u ovoj posjeti sretan što vidjeti da muslimani u Xinjiangu žive u miru i sreći.

Kina je optužena za počinjenje zločina protiv čovječnosti i mogućeg genocida nad ujgurskim stanovništvom i drugim, uglavnom, muslimanskim etničkim grupama u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Grupe za ljudska prava vjeruju da je Kina u proteklih nekoliko godina protiv njihove volje zadržala više od jednog miliona Ujgura u velikoj mreži onoga što država naziva “preodgojnim kampovima” i osudila stotine hiljada na zatvorske kazne.

Također, postoje dokazi da su Ujguri prisiljeni na rad i da se ženama prisilno onemogućava trudnoća. Neki bivši zatvorenici su tvrdili da su bili mučeni i seksualno zlostavljani.

Sjedinjene Američke Države su među nekoliko zemalja koje su optužile Kinu za počinjenje genocida u Xinjiangu. Vodeće grupe za ljudska prava Amnesty i Human Rights Watch objavile su izvještaje optužujući Kinu za zločine protiv čovječnosti.

Kina negira sve navode o kršenju ljudskih prava u regiji, tvrdeći da je njen sistem kampova za “prevaspitanje” prisutan u borbi protiv separatizma i islamističke borbenosti u regiji.

slobodnaevropa.org