Novopazarski zbornik jedini je naučno-stručni časopis te vrste na ovim prostorima. Novi 45. broj sadrži brojne naučno istraživačke radove iz oblasti istorije, arheologije, umetnosti, ali i orijentalistike, istorije književnosti i jezika.

Zbornik naučno stručnih radovova je časopis koji novopazarski Muzej Ras izdaje u kontinuitetu već skoro pet decenija. Iz štampe je izašao novi, 45. borj, koji će čitalačkoj publici uskoro biti dostupan i u digitalnom formatu.

”Redakcija zbornika odabrala je više tema za ovaj 45. broj iz oblati muzejske delatnosti, od istorije, areheologije, muzikologije, umetnosti do orijentalistike, istorije književnosti i jezika. Čitalačka publika u ovom broju moćiće da pronađe mnoštvo zanimljivih tema iz različitih oblasti. Tu su radovi o najstarijim grobljima i najstarijem mezaru u Novom Pazaru; o Jevrejima koji živeli ovde od kada je postojao Novi Pazar; o mevludima kao tradiciji Bošnjaka, srpskim donžon kulama iz srednjeg veka i slično”, kaže direktor Muzeja ”Ras” Elmir Habibović.

Redakcija Novopazarskog zbornika već radi na pripremama novog broja. Otvoreni su za saradnju sa autorima naučno – stručnih raodva iz različitih oblasti.

”Muzej veoma vodi računa o Novopazarskom zborniku. Želja nam je da podignemo ugled ovog časopisa na naučnom nivou”, ističe Habibović.

Štampanje 45. broja Novopazarskog zbornika finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.