Naslovna REGION Crna Gora Ko će biti kandidati na predsedničkom izborima u Crnoj Gori

Ko će biti kandidati na predsedničkom izborima u Crnoj Gori

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore - arhiva

PODGORICA – Izbori za predsednika Crne Gore raspisani su za 19. mart, nijedna partija još nije predložila svog kandidata, a dok iz DPS-a kažu da su počeli unutarstranačke konsultacije o svom kandidatu, podgorički portal Borba piše da im je iz više izvora potvrđeno da Milo Đukanović neće ući u trku za novi predsednički mandat.

Ta informacija kruži među funkcionerima DPS-a, piše portal, a sam Đukanović je gotovo prekinuo kontakt sa vrhom stranke.

Bezuspešno je, kažu, vrh DPS pokušao da dobije odgovor od Đukanovića da li će se kandidovati ili ne, ali on ih nije ni udostojio odgovora, pa se krenulo u hitno traženje alternative.

Pozivajući se na svoja saznanja, portal piše da, nakon što je bazi saopšteno da Đukanović neće biti kandidat, došlo do demotivacije članstva po dubini, a jedan broj stranačkih aktivista je već saopštio sa nemaju volje i želje da rade za drugog kandidata DPS-a.

Navode i da je vrh DPS-a već krenuo u sondažu javnog mnjenja, kako bi opupali puls naroda koji njihov kandidat bi najbolje prošao na predsedničkim izborima.

Jasno je, kažu, da je DPS odustao od nestranačke ličnosti, a jedini kandidati koji se sada pominju su Milica Pejanović Đurišić, Ivan Vuković i Nikola Janović.

Portparol DPS Miloš Nikolić je za podgoričku Pobjedu rekao da su u toj stranci počeli unutarstranačke konsultacija na svim nivoima o predsedničkom kandidatu.

Reč je, kako je rekao, o složenom i dugotrajnom procesu koji podrazumeva konsultovanje kompletne partijske baze nakon čega će predsedništvo i Glavni odbor doneti konačnu odluku.

Nikolić je ocenio da vreme promena dolazi i da su, kaže, u DPS-u potpuno uvereni da ko god bude kandidat ove partije ili suverenističkog bloka u celini – biće pobednik.

Poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić poručila je juče da će lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić biti kandidat za predsednika tog političkog saveza ukoliko Demokratska partija socijalista kandiduje aktuelnog šefa države i čelnika te stranke Mila Đukanovića.

Izvesno je, kako je kazala za TVCG, da će okosnica predstojećih predsedničkih izbora biti tri kandidata, te da će to ispred DPS najverovatnije kandidat prethodnog režima biti Đukanović.

Ukoliko ispred DPS-a na izborima nastupi aktuelni predsednik države Milo Đukanović, onda će DF, Demokrate i Pokret Evropa sad kandidovati lidere stranaka. U takvoj situaciji DF će, rekla Kordić, kandidovati Mandića, Demokrate Aleksu Bečića, dok bi ispred PES-a nastupio Milojko Spajić.

Ipak, ukoliko suverenistički blok uspe da se dogovori oko nestranačkog kandidata za takvu opciju odlučiće se i Evropa sad i Demokrate, piše Pobjeda.

U slučaju da PES za predsedniče izbore kandiduje bivšeg ministra Milojka Spajića, otvara se, kažu, pitanje da li on može biti biran za predsednika Crne Gore.

Zakon o izboru predsednika propisuje da pravo da bude biran za šefa države ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15 godina pre dana održavanja izbora.

Iz biografije Spajića, koja je dostupna na zvaničnom sajtu Pokreta Evropa sad, jasno se navodi da se on u Crnu Goru vratio 2020. godine, a da je do tada, od završetka školovanja, radio u Tokiju i Singapuru.

To znači da kandidatura Spajića zavisi od toga da li je, pošto je godinama živio i radio u inostranstvu, u tom periodu imao prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori ili ga je ođavio.

Potencijalne kandidature za predsedničke izbore juče je komentarisao i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković. Iako je Demokratski front u više navrata saopštio da će na predsedničkim izborima kandidovati nekoga iz vrha tog političkog saveza, Joković je ponovio da bi „stara“ parlamentarna većina trebalo da za tu poziciju zajednički podrži lidera Demosa Miodraga Lekića.

Joković je rekao da je uveren da bi zajednički kandidat „stare“ većine pobedio u prvom izbornom krugu.

Rok za prijavljivanje predsedničkih kandidata ističe 26. februara u ponoć.

Predsednik CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je juče da nije dobio nikakvu ponudu od suverenističkog bloka da bude predsednički kandidat, kao i da veruje da na opozicionoj strani postoje selektovani kandidati sa kojima postoji neki dogovor.

On, međutim, nije isključio mogućnost da dođe do blokade predsedničkih izbora i da u takvoj situaciji predsednica Skupštine Danijela Đurović preuzme tu funkciju kada aktuelnom predsedniku Đukanoviću u maju istekne mandat.

Exit mobile version