PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba, osumnjičenih da su učestvovali u događajima u Račku na današnji dan 1999. godine.

Kurti je, na komemorativnoj akademiji povodom 24. godišnjice događaja u Račku, rekao da je, pozivajući se na izjave 63 saslušana svedoka i dokaze Haškog tribunala, kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba koji su navodno učestvovali u tim događajima.

Osvrćući se na izjave najviših zvaničnika Srbije da je “masakr u Račku” izmišljotina i falsifikat, Kurti je ponovio optužbe da oni koji, kako je naveo, “negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju”.

Ove godine navršava se 24 godine od sukoba u selu Račak, koji su počeli u noći između 14. i 15. januara 1999. godine, kada su se sukobile snage bezbednosti tadašnje SRJ sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o “masakru nad civilima” u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK, dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o “masakru nedužnih civila”.

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja, ističući da misli da je on očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

“Slučaj Račak” bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Istražni sudija u slučaju “Račak” Danica Marinković izjavila je juče za Tanjug da je u Račku došlo do sukoba tadašnjih jugoslovenskih snaga i tzv. OVK i da su u tom sukobu, kako kaže, poginuli pripadnici terorističke organizacije.

“Na osnovu dokaza pronađenih na mestu događaja i na osnovu sudsko – medicinskog veštačenja, a na osnovu uzroka smrti kod svih 40 tela koje smo pronašli u džamiji, zaključak i danas stoji da je smrt kod njih nastupila od povreda nanetih iz vatrenog oružja iz daljine i u sedećem položaju, što ukazuje da nije bilo nikakvog masakra”, navela je Marinković.