BEČ – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas u Beču da se pitanje Zajednice srpskih opština može rešiti planom EU, ali u skladu sa kosovskim ustavom koji, kako je naveo, ne dozvoljava monoetničko udruživanje, prenosi prištinska Koha.

Kurti je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao da u potpunosti prihvata da francusko-nemački predlog bude predlog EU i ocenio da je on dobra osnova za nastavak pregovora sa Beogradom.

“EU i (šef evropske diplomatije Žozep) Borelj insistiraju da se taj plan nazove predlogom EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska. U potpunosti prihvatam to. Ovaj predlog smo prihvatili 9. septembra. Ovaj predlog je dobra osnova za nastavak pregovora”, rekao je Kurti.

On tvrdi i da prema kosovskom ustavu, koji je sastavio Marti Ahtisari, srpska zajednica na KiM ima mnoge privilegije, ali da se njime ne dozvoljava monoetničko udruživanje, prenosi prištinska Koha.

Kurti je dodao da je tokom sastanka sa Nehamerom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i ocenio da taj dijalog treba da vodi ka sporazumu o normalizaciji odnosa “sa fokusom na međusobnom priznanju”.

On je dodao da je cilj Prištine članstvo u EU.