Zbog izlivanja reka Grabovica i Lim u opštinama Sjenica i Prijepolje proglašena je vanredna situacija, dok je više desetina domaćinstava poplavljeno. Predviđanja nadležnih su da bi vrh vodenog talasa na Limu trebalo da bude dostignut sutra. U porastu je vodostaj i na reci Ibar.

Borba sa vodom koja nadire u kuće u opštini Sjenica trajala je tokom cele noći. Evakuisana je i tromesečna beba. Odmora nije bilo ni tokom dana. Dvorišta puna vode, vreće sa peskom kako bi se sprečilo prodiranje u kuću. Zbog izlivanja reke Grabovice poplavljeno je nekoliko desetina kuća.

„Dvadeset sedam godina sam radio u rudniku, i u jami sam radio, ali ovakav strah podneo nisam. Ovo je bilo nešto alarmantno, ne može bit’ gore nego što je bilo. U kratkom vremenu se desila ovolika voda. Dole ispod ovoga… ovo je kuća prizemna, na zemlji su patosi ispod zemlje to je sve upilo, to je sve voda dole“, kaže Ismet Hasanović iz Sjenice.

Vodostaj na Grabovici je tokom dana u opadanju, a nadležni u opštini Sjenici se nadaju da će tako i ostati.

„Dežurstvo sve do potpune stabilizacije, pa ćemo onda posle krenuti sa komisijama koje će proceniti štetu na terenu, pa ćemo da vidimo dalje šta ljudima možemo da pomognemo da saniraju svoju štetu koju su pretrpeli“, poručio je predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić.

Glavna odbrana od poplava je sada na Limu. Tokom dana je vodostaj kod Prijepolja bio u porastu od 20 centimetara na sat, pa je zato u ovoj opštini proglašena vanredna situacija. Do izlivanja je došlo u Brodarevu i naselju Zalug.

Hektar imanja, voćnjaci, njive, dve kuće porodice Gojak, koju ugrozi gotovo svako izlivanje vode.

„Tek smo se bili sredili od zadnje poplave i opet sad ‘Jovo na novo’. Ne znam kako ćemo ovako, stvarno ne znam. Ovo je za zadnjih sedam-osam godina, pa ajde možda nekih 10 puta, možda par puta manje ne mogu više da upamtim. Samo znam da je zadnja dva meseca tri puta. I da će sada da bude baš najveći nivo Lima“, kaže Sead Gojak iz Zaluga.

Štab za vanredne situacije je doneo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima, zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju, i doneta odluka da neće biti plivanja za časni krst na Bogojavljenje.

„Mislimo da opasnost nije prošla, nema opuštanja. Moramo voditi računa o svakom detalju. Recimo patrole Ministarstva unutrašnjih poslova i nisu na magistralnim putevima već baš obilaze ta ugrožena područja“, kazao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Goran Nikolić, načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije, dodaje da su „tamo već ljudi na terenu, prati se ta situacija i negde su predviđanja da tek u toku sutrašnjeg dana dolazi do vrha talasa. Ova voda će još dolaziti i biće sigurno izlivanja“.

Do subote se očekuje i porast vodostaja na reci Ibar, a iz opštine Raška poručuju da spremno dočekuju taj talas.

Iz Sektora za vanredne situacije uveravaju da su spremni da reaguju u svom delu nadležnosti i podsećaju da je pre nego što do poplava dođe važna preventiva.

indeksonline.rs/N1