Naslovna srbija Beograd Memić: Postavljen strateški okvir za rešavanje ključnih pitanja položaja mladih

Memić: Postavljen strateški okvir za rešavanje ključnih pitanja položaja mladih

FOTO: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC nr

BEOGRAD – Usvajanjem Strategije za mlade u Srbiji za period do 2030. godine postavljen je strateški okvir za rešavanje ključnih pitanja koja se tiču položaja mladih u celoj zemlji, izjavio je danas ministar turizma i omladine Husein Memić.

On je u izjavi za Tanjug istakao da najveći legitimitet Strategiji, koja je usvojena u četvrtak na sednici vlade, daje činjenica da je rađena kroz širok, transparentan, konsultativni proces, u kome je, pored predstavnika različitih ministarstava, institucija i civilnog sektora direktno učestvovalo oko 7.000 mladih.

“Jedno je kada postoji jasan prioritet države da unapredi kvalitet života mladih, ali takvo opredeljenje dobija svoj pun smisao tek kada po dubini sagledamo sve probleme sa kojima se suočavaju mladi ljudi od Subotice do Vranja i to unesemo u strateški dokument. Mi danas mnogo bolje znamo koje su ideje i potrebe mladih i kako da ih
rešavamo”, rekao je Memić.

On je istakao da će kroz međusektorsku saradnju u narednom periodu prioritet biti rad na priznavanju omladinskog rada, povećanju broja prostora za mlade koji su bezbedni, pristupačni i besplatni za korišćenje, osnivanju kancelarija za mlade i saveta za mlade
u svim jedinicama lokalne samouprave.

Među ciljevima strategije su i povećanje aktivizma i volonterizma mladih, podizanje kompetencija za razvoj karijere, zapošljavanje i samozapošljavanje, očuvanje zdravlja i stvaranje uslova za lakše finansijsko i stambeno osamostaljivanje mladih.

“Sve ovo treba da doprinese većem ostanku mladih u Srbiji, povećanju broja mladih u opštoj populaciji i njihovom doprinosu, pre svega, ekonomskom i socijalnom napretku zemlje”, ocenio je ministar.

S tim u vezi, Memić je, takođe, rekao da je tokom ove godine u planu početak renoviranja odnosno izgradnje četiri omladinska centra po evropskim standardima u Nišu, Subotici, Somboru i Novom Pazaru, a u cilju obezbeđivanja dostupnih i besplatnih usluga za sve mlade.

Exit mobile version