BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i ebnergetike saopštilo je danas da je prema preliminarnom izveštaju republičke rudarske inspekcije, do trovanja rudara u rudniku uglja Štavalj kod Sjenice 11. januara 2023. godine došlo usled povećane koncentracije jamskih gasova i nedostatka dovoljne količine kiseonika.

Kako se navodi, usled otkopavanja na otkopnom radilištu (NO-1) došlo je do kontakta sa otkopanim delom jame, zatim do mešanja svežeg vazduha i vazduha iz otkopanog dela, koji ima smanjen procenat kiseonika, zbog čega je smanjen procenat kiseonika u ukupnoj količini vazduha u prostoriji u kojoj su se nalazili zaposleni.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović naložila je vanredni inspekcijski nadzor zbog ovog događaja koji se desio u rudniku Štavalj 11. januara u prvoj smeni oko devet časova.

U Dom zdravlja u Sjenici se zbog zdravstvenih problema tog dana javilo sedam zaposlenih, od kojih su tri radnika zadržana na bolničkom lečenju, a četiri su upućena na kućno lečenje i oporavak.

Prema poslednjim informacijama, rudari koji su na bolničkom lečenju osećaju se dobro i očekuje se da, nakon odobrenja lekara, uskoro budu pušteni iz bolnice, navodi se u saopštenju.