LONDON – Albanski gangsteri već dve decenije kontrolišu tržište kokaina u Velikoj Britaniji, a jedini izuzetak je Liverpul, prenosi engleski Miror.

Stručnjak koji se bavi kriminalnim bandama, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za britanski San da su albanski gangsteri verovatno najjači u severnom i istočnom Londonu, a da su veoma snažni i u Mančesteru.

Među albanskim klanovima se ističu Helbenijanz iz istočnog Londona, koji se na Instagramu hvale skupocenim kolima, oružjem i velikim sumama novca.

“Albanski kriminalni klanovi su svuda u Velikoj Britaniji, ali ne mogu da uđu u Liverpul koji drže lokalni gangsteri,” tvrdi stručnjak.

Policija je 2020. razbila aplikaciju za šifrovanu komunikaciju Enkročet i uhapsila mnoge trgovce drogom iz Liverpula, koja je veoma rado koristila Enkročet za dogovaranje nelegalnih poslova.

Liverpulski kriminalni klanovi su sada oslabljeni, a to bi moglo da motiviše Albance da pokušaju da preuzmu kontrolu i nad ovim lučkim gradom koji predstavlja ogromno tržište za kokain, zaključuje stručnjak.