BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je večeras poplavlјena područja gde je izjavio da su 16. januara razgovarali sa svim lokalnim samoupravama, sa građanima i da su obišli domaćinstva za koja su smatrali da mogu biti ugrožena.

Gašić je u Novom Pazaru poručio da pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa ostalim službama, čine sve da pomognu građanima da sačuvaju njihova domaćinstva nakon što su obilne padavine prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka, saopšteno je iz MUP-a.

„Na sreću, u ovom delu Novog Pazara, reka je u koritu. Međutim, sve ono što je stiglo sa svih tih manjih bujičnih vodotokova je ogromna količina vode. Želim da se zahvalim gradonačelniku Novog Pazara, građanima i lokalnoj samoupravi koji su danas ovde čitavog dana zajedno sa Sektorom za vanredne situacije i „Srbijavodama“, kao i Vojsci Srbije koja je istog trenutka izašla da pomogne građanima da sačuvamo domaćinstva“, poručio je ministar.

Kako je istakao, pripadnici Sektora za vanredne situacije danas su obavili 84 evakuacije i poručio da će pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica ostati na ovim područjima sve dok građani ne budu u potpunosti bezbedni.

„U ovom trenutku imamo šest spasilačkih specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, koji u ovom trenutku rade pretragu za dva lica koje je bujica odnela. Imali smo 84 evakuacije danas iz 84 objekta, pet u Novom Pazaru, devet u Sjenici, 30 u Prijepolјu, 24 u Priboju i 16 u Brusu”, naveo je on, dodajući da je to pregled situacije u ovom trenutku.

“Naravno, i dalјe nastavlјamo da radimo, 94 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica su ovde u Novom Pazaru i ostaće i dalјe koliko je potrebno da bi građani bili bezbedni“, rekao je ministar, dodaje se u saopštenju.

Usled obilnih padavina koje su prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka i bujičnih potoka vanredna situacija proglašena je na teritoriji Novog Pazara, Prijepolјa, Tutina i Brusa, kao i na delu teritorije opštine Nova Varoš.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su konstantno na terenu do sada su evakuisali 84 osobe, a u područjima ugroženim poplavama angažovani su timovi za crplјenje vode.