PODGORICA – Na granicama Crne Gore i susednih država ima bezbroj ilegalnih puteva kojima se se zaobilaze zvanični carinski prelazi, a najviše, ih je, najmanje sedam, u opštinama Rožaje, Berane, Andrijevica i Plav, na liniji razgraničenja sa Kosovom i Metohijom, piše danas portal RTCG, pozivajći se na dobro obavešteni izvor iz policije.

„Mi smo do sada baratali sa određenim brojkama i određenim putevima koje smo detaljno locirali. Ali, u planinskim predelima prema Kosovu tih makadamski puteva, koji su lako prohodni za terenska vozila, ima mnogo više. Pogranična policija niti ima ljudstva niti opreme da stigne sve da pokrije u svakom trenutku. To je idealna situacija za švercere“, kaže nemenovani izvor.

Povod je nedavna izjava predsednika crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića koji je govoreći o švercu, posebno cigareta ukazao na postojanje ilegalnih puteva kojima se može preći crnogorska granica prema susednim državama Hrvatskoj, Albaniji, Srbiji.

Sagovornik portala RTCG otkriva koji su to putevi, počev od onih na severu države, prema centralnoj Srbiji i tzv. Kosovu.

On ukazuje na činjenicu da su ti putevi nekada dobro zamaskirani, ali da ih je, prema operativnim saznanjima i po koordinatama, vrlo lako naći.

„Jedan od tih puteva vodi od sela Boge, iz Crne Gore, preko planine Hajle kod Rožaja, do sela Hadžovići. Ovo selo čije su koordinate 2330-3169 veoma je poznato po švercu svih vrsta roba. Nalazi se praktično na samoj granici, malo unutar teritorije Kosova“, objašnjava sagovnik portala.

Drugi ilegalni put na liniji razgraničenja između CG i Kosova i Metohije vodi od švercerski takođe dobro poznatog sela Bandžov, zatim preko Hajle do Rugovske klisure.

„Treći put vodi preko sela Bjeluhe na Čakoru. To je nekadašnji prelaz koji je kontrolisala vojska. Danas nije u funkciji, osim, naravno, za švercere i kriminalce“, kaže izvor iz policije.

Prema njegovim rečima, ukoliko Bjeluhe „zataje“, onda na planini Čakor postoje još dva ilegalna švercerkska puta, sa takođe poznatim koordinatama. Ona se nalaze u blizini nekadašnjeg planinarskog doma na ovoj planini iznad Murine i Plava.

„Jedan od takvih puteva je i onaj koji vodi u blizini sela Pepići. Koordinate tog puta su 2823-3105“, priča dobro obavešteni sagovornik portala RTCG.

Sedmi put kojim se zaobilazi granični prelaz na Kuli, a kojim mogu da idu i cisterne sa naftom, malo pre carinskog prelaza ulazi u šumu, i silazi do sela Radavac na Kosovu.

„Ovi putevi naročito su frekventi i u punoj upotrebi u toku leta, kada nema snega. Tu se koriste sva prevozna sredstva, od motokultivatora, traktora i ‘tamića’, odnosno malih kamiona, do šlepera. Leti su u upotrebi motori i bagii, a zimi konji i motorne sanke“, objašnjava sagovornik portala.

Na području plavske opštine prohodni su i putevi koji, navodi se, vode prema Kosovu preko planine Bogićevice. Iz ove opštine se ilegalno može doći i do Albanije, a to je najlakše učiniti putem koji od Gusinja vodi preko sela Vusanje.

Južnije, u blizini Ulcinja, postoje najmanje dva ilegalna puta prema Albaniji, i oba vode preko reke Bojane.

Jedan od njih je u Gornjem Štoju, a drugi u Zoganju, odnosno na putu koji vodi prema Svetom Đorđu.

Ako se žele zaobići zvanični granični prelazi prema Hrvatskoj, onda se, kako kaže sagovornik portala, najčešće koriste putevi preko brda Ilinica ili Studeno, koji izlazi na Viteljinu, kao i preko Ravnog Brijega, odnosno sela Dubravka ili Mrcine. Ovaj put je jedan od starih puteva, ali je veoma dobro očuvan.

Iz Crne Gore se prema Bosni i Hercegovini ilegalno najčešće prelazi preko pet do šest puteva, koji vode iz više opština.

Jedan od poznatijih policijski neobezbeđenih puteva je onaj kojim se od Risna i Graba, preko Kruševice stiže do Trebinja. Reč je o starom austrougraskom putu.

Makar dva ilegalna puta prema Bosni i Hercegovini vode iz pravca Nikšića. Jedan je preko sela Crkvice i tim putem se stiže do Bileće, a drugi put je Grahovo – Nudo – Aranđelovo, koji vodi do Trebinja.

Za Bosnu i Hercegovinu se ilegalno može stići i sa područja Pljevalja. Jedan od tih puteva vodi preko planine Kovač, i izlazi na Čajniče. Drugi je onaj koji vodi prema Foči ili Srbinju, preko Krnje jele i sela Šula.

Iz Pljevalja se može ilegalno i za Srbiju, neobezbeđenim putem preko Jabuke. Za Srbiju se ilegalno ide i putem preko Trešnjevice kod Bijelog Polja, ali i starim putem od Petnjice preko udaljenih sela Savin Bor i Kruščica.

Pitanje koje je ovih dana aktuelizovano, ostaje bez odgovora – može li crnogorska policija pokriti sve ove poznate ilegalne rute? Šverceri ne samo da ne miruju, već će dobro razrađenim i utabanim stazama, na ilegalnim graničnim prelazima, ako je potrebno, raditi i „prekovremeno“, zaključuje portal RTCG.