LONDON – Eksplozivna, nova varijanta korona virusa – XBB.1.5, širi se svetom velikom brzinom, a sprema podacima Svetske zdravstvene organizacije to je najzarazniji soj otkriven od početka pandemije.

Zasad se zna da je novi soj, poznat i kao kraken (mitska džinovska hobotnica kod starih Nordijaca), otkriven je u najmanje 29 zemalja, nakon što se prvi put pojavio u Njujorku 22. oktobra, preneo je “Dejli mejl”.

Nakon pojavljivanja krakena, došlo je do velikog povećanja broja obolelih, što je prvo ubrzavanje te jačine, još od pojave omikrona prošle zime.

Iako je vrlo zarazan, eksperti navode da je soj zapravo “rođak” omikrona i da je relativno blag kao i prethodnik.

Zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji je rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u “riziku od kolapsa”, dodaje “Dejli mejl”.

Istraživanjem se došlo do podatka da je soj nastao spajanjem podsojeva BA.2.10.1. i BA.2.75 i da čini 75 odsto slučajeva u najviše pogođenim delovima SAD.

Podaci eksperta iz Melburna Majka Honija pokaziju da je 28 slučajeva zabeleženo u Velikoj Britaniji, od toga 24 u Engleskoj, dva u Velsu i po jedan u Severnoj Irskoj i Škotskoj.

Vodeći nemački zdravstveni zvaničnici izrazili su danas zabrinutost zbog novog soja, a u Nemačkoj je dosad zabeležen jedan slučaj.

Ministar zdravlja te zemlje Karl Loterbah rekao je da se “nada da će zemlja pregurati zimu, pre nego što se taj soj proširi među ljudima”.