Specijalista epidemiologije Safet Ganić rekao je danas da je kod još dva učenika u Novom Pazaru dijagnostikovana tuberkoloza, kao i kod jednog deteta predškolskog uzrasta.

Ganić je ranije juče za portal Free media rekao da je virus došao iz dve različite porodice, te da je u toku testiranje ostalih đaka i nastavnika dve ovdašnje osnovne škole.

“Situacija je pod kontrolom, deca koja su pozitivna se leče. Dakle, bolest je otkrivena kod ukupno devetoro dece”, rekao je Ganić.

On je pojasnio da je do zaražavanja došlo pre raspusta.

“Period inkubacije za tuberkulozu je tri meseca. Deca su zaražena u porodici, pa se to proširilo na učenike u školi, ali je sa raspustom koji je u toku prekinuta rana transmisija prenosa”, rekao je Ganić.

Do kraja ove nedelje biće završeno testiranje đaka jedne od dve škole, a već naredne sedmice biće testirani učenici druge škole.

Osim đaka ovih šest odeljenja iz dve osnovne škole, biće testirano i nastavno osoblje koje je bilo u kontaktu sa bolesnom decom.

Kako je portal Free media juče nezvanično objavio zaraženi učenici pohađaju OŠ “Bratstvo” i “Stefan Nemanja”.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovnović rekla je danas za RTS da se prati stanje zaražavanja tuberkulozom u Novom Pazaru i da se istražuju svi potencijalni rizici. “Reč je o dve porodične epidemije i istražuju se svi potencijalni rizici koji se mogu naći u tim porodicama. Ta deca su dobro i prati se njihovo stanje”, rekla je Jovanovićeva.

Ganić je rekao da tuberkoloza u Novom Pazaru nije novina, jer je tokom prethodnih godina postojalo od 30 do 50 slučajeva ove zaraze, međutim, da se ove godine prvi put pojavljuje kod dece školskog uzrasta.

Free Media