Viši sud u Novom Pazaru osudio je u ponovljenom postupku Dejana L. (28) na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog ubistva rođaka Nebojše L. (48) i lakšeg ranjavanja njegovog sina U.L. (22), saznaje radio Sto plus.

Pored toga, Sudsko veće odlučilo je i da okrivljenom Dejanu ukine pritvor, koji će biti uračunat u izrečenu kaznu, do pravnosnažnosti presude.

Novo suđenje vođeno je nakon što je Apelacioni sud u Kragujevcu, “zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka”, ukinuo prvostepenu presudu kojom je Dejan L. bio osuđen na ukupno 12 godina zatvora.

Tokom ponovljenog postupka, a nakon što je postupajući tužilac prekvalifikovao delo, Viši sud je utvrdio da je okrivljeni Dejan L. kriv za ubistvo na mah za šta mu je izrekao kaznu zatvora od dve godine i 10 meseci zatvora, dok je za laku telesnu povredu osuđen na četiri meseca, odnosno, jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora.

Do zločina je došlo 6. marta 2021. godine, na pravoslavnom groblju u selu Lopužnje, nakon obeležavanja Zadušnica, a prethodila mu je, kako je utvrđeno tokom suđenja, verbalna prepirka dvojice rođaka tokom koje je Nebojša, koji je bio pod dejstvom alkohola, opsovao Dejana.
Nakon toga, navodi se u presudi, rođaci su krenuli jedan ka drugom, a Nebojša je staklenom flašom udario Dejana u glavu, nanevši mu lake povrede, posle čega je on iz dukserice izvadio nož, sečiva dužine 20 centimetara, kojim ga je, ubodima u grudni koš, usmrtio.

Istim nožem, koji je kasnije sakrio u poljskom toaletu, naneo je i lakše povrede u predelu stomaka U.L, sinu ubijenog Nebojše.

Obrazlažući presudu, predsednica sudskog veća navela je da je do sukoba došlo “isključivo radnjama pokojnog Nebojše”, te da je okrivljeni njegovim napadom i vređanjem doveden u “stanje jake razdraženosti” i “privremene duševne poremećenosti” tokom koje mu je bila bitno smanjenja sposobnost shvatanja značaja dela.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru i branilac okrivljenog imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Radio Sto plus