PODGORICA – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podiglo je optužnicu protiv 27 osumnjičenih u predmetu koji je vezan sa zaplenom više od šest tona kokaina švercovanog u brodovima na međunarodnom nivou tokom 2019. i 2020. godine.

U akicjama zaplena droge u ovom predmetu učestvovala je i policija Crne Gore i drugi nadležni organi, u saradnji sa međunarodnim partnerima, piše portal podgoričkog Dana.

SDT je Specijalnom odeljenju za suđenje za krivična dela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih čiji su inicijali:L.C., F.R., D.G., N.P., N.G., S.M., R.V., I.A., J.V., M.R., B.V., M.L., J.E., S.A., S.M.2, A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M.2, A.M., D.Ž., D.M., Z.G.

Optužnica ih tereti za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenih F.R. i N.P. i za krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je D.G. okrivljen i za dva krivična dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Okrivljenima se stavlja na teret da su kao organizatori ili članovi kriminalnih organizacija, koje za cilj imaju vršenje krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem kokaina, sa jasno određenim ulogama i zadacima, a delovanje kriminalnih organizacija je planirano u međunarodnim razmerama, na duže vreme i zasnovano je na primeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, u cilju realizacije kriminalnog plana, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi”, navode iz SDT.

Ističu da su aktivnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera, rezultirale otkrivanjem i zaplenom 592,9 kg kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kg kokaina, na brodu „Nadudama“, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26kg kokaina, na brodu „Areša“, tokom februara 2020. godine, na Arubi.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima D.G., N.P., N.G., S.M., R.V., B.V., J.E. i F.R. produži pritvor, a da se okrivljenima L.C., I.A., J.V., M.L., S.A., S.M.2, A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M.2, A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. sudi u odsustvu.