PRIJEPOLJE – U Prijepolju je proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina koje su poslednjih dana zadesile severni deo Crne Gore, ali i kiše koja na teritoriji opštine Prijepolje pada od juče popodne i koja je podigla nivo Lima.

„Lim i dalje raste i očekujemo da se njegov porast nastavi i večeras i verovatno do sutra”, rekao je direktor Srbijavoda Goran Puzović.

Na kritičnim tačkama na kojima se Lim već tradicionalno izliva nalaze se nadležne službe, policija, vatrogasci, sektor za vanredne za situacije kako bi zaštitili imovinu gradjana koja se nalazi prva na udaru.

Puzović kaže da je primećeni porast vodostaja na Ibru, ali da nije toliko kritičan, te će tu biti dovoljna redovna odbrana od poplava.

U naredna dva do tri dana porast vodostaja očekuje se i na Drini, ali bez dodatnih problema.

Puzović kaže da se u narednom periodu očekuje da lokalna samouprava reši imovinsko pravne odnose kako bi moglo da se krene sa realizacijom projekata koji bi sprečili dakje izlivanje Lima i ugrožavanje gradjana i njohove imovine.

To je pre svega izgradnja odbrambenog sistema u Brodarevu, zatim zaštita naselja Zalug od velikih voda, zaštita deponije u Stanjevinama od Lima i regulacija reke Mileševke.

“Nadamo se da ćemo do leta zajedno doći do gradjevinske dozvole, a onda ćemo pronaći sredstva da krenemo da ih finansiramo”, zaključio je Puzović.

U Prijepolju trenutno nema ugroženih domaćinstava, a pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obišli su domaćinstva koja se nalaze na kritičnim tačkama.

„Sve što smo mogli da uradimo čim smo dobili najavu mi smo uradili i mislim da razloga za paniku nema, ali naravno ima razloga za oprez, ima razloga za budnost i ima razloga da svi u sistemu zaštite i spasavanja budu maksimalno angažovani dok sve ovo ne prodje”, rekao je Luka Čaušić, načelnik Sektora za vanredne situacije.