Prag je grad koji zna da iznenadi. Lutajte njegovim prekrasnim srednjovekovnim jezgrom i uskoro ćete naići na bajkovite vidike i provokativnu uličnu umetnost. Noću, mala, slabo osvetljena vrata mogu da vas dovedu do ogromnih pivnica, dok se razulareni muzički klubovi kriju iza veličanstvenih Art Deko fasada. Šta god da vas odvede u eklektičnu češku prestonicu, najbolje je da ne budete potpuno nespremni.

Naravno, jedna od kritičnih odluka koju ćete morati da donesete je kada planirati Prag putovanje – ali bez obzira na godišnje doba, pripremite se s ovim savetima i maksimalno iskoristite iskustvo.

Izaberite gde ćete da boravite

Sa svojim obiljem visokih tornjeva i atrakcijama koje morate da vidite, Stari grad je zgodna i praktična baza – ali nemojte da zanemarite ni druge četvrti Praga. Centar je kompaktan, a susedni kvartovi Mala Strana i Nove Mesto su takođe interesantni zbog svojih za znamenitosti i ponudom pabova, barova i klubova.

Imajte na umu da se Vaclavski trg kada padne mrak iz dobre šoping destinacije pretvara u centar za zabavu.

Oni koji ne žele da njihova putovanja podsećaju na tipična turistička i više vole da vide gde lokalno stanovništvo svraća, mogu da se zapute do okolnih okruga. Tako na primer, kosmopolitski Vinohradi i moderne Holešovice nude povoljan boravak, zabavan noćni život i vrhunske saobraćajne veze.

Spakujte udobne cipele i oblačite se slojevito
Stare ulice i uličice centralnog Praga najbolje je istražiti peške. Spakujte udobne cipele spremne za kaldrmu; visoke potpetice mogu dovesti do bolnih padova.

Osim što se oblače za luksuzne restorane ili noć u pozorištu, Česi su opušteni ljudi. Udobni slojevi – koji se mogu oguliti u podzemnom pabu, a zatim obnoviti tokom vetrovite šetnje kući – pomoći će vam da se uklopite.

Bez obzira na godišnje doba, nikada nemojte zanemariti mogućnost padanja kiše.

Zaobiđite gužvu

Prag može da postane užurban, posebno u kasno proleće i leto. Ako želite da pobegnete od gužve, izađite van turističke trijade Karlovog mosta, Starogradskog trga i Praškog dvorca. Na primer, umesto da se gurate kroz štapove za selfije, divite se Karlovom mostu sa rečnih ostrva Kampa ili Strelecki.

Takođe, razmislite o zameni karnevalske atmosfere Zlatne ulice za romantičnu šetnju mirnom četvrti Novi Svet. A ako vam sve bude previše, smestite se u hladovinu jednog od prelepih parkova u Pragu (neki dolaze s pivskim baštama i prekrasnim pogledom na grad).
Skuplji nego pre, ali još uvek povoljan
Bez obzira što su cene poslednjih godina porasle, Prag je u poređenju sa mnogim evropskim prestonicama i dalje dobra destinacija za putnike koji paze na budžet. Pivo je i dalje osvežavajuće jeftino, a krigla od pola litre košta oko 50 Kč (oko dva evra). Kapućino košta oko 60Kč (blizu tri evra), a pristojno tradicionalno češko jelo košta oko 200Kč (oko devet evra). Uobičajeno je dati oko 10% bakšiša za uslugu.

Kupovina Prague City Pass-a ili Prague CoolPass-a znači besplatan i snižen ulaz na neke ključne atrakcije i obilaske, iako ćete morati naporno da radite da bi vam se ijedno isplatilo ulaganja. Međutim, ako imate ograničeni budžet, više smisla ima da platite nekoliko glavnih atrakcija, te da maksimalno iskoristite besplatne zabave u Pragu.

Budite oprezni s deviznim kursevima

Neke beskrupulozne menjačnice obećavaju brilijantne uslove, a zatim naplaćuju skrivene naknade. Kada menjate novac, zatražite konačan iznos u pisanoj formi pre nego što predate gotovinu i pobrinite se da dobijete račun.

Ako verujete da ste dobili lošu ponudu i promenili ste manje od 1000 evra, imate tri sata da otkažete transakciju. Alternativa koja je više otporna na prevaru je da imate bankovni račun koji nudi razumne stope i niske naknade za međunarodna povlačenja novca i korišćenje bankomata.

Kupujte kao lokalac

Neposredno izvan Mandarin Orijentala, naći ćete istorijsku četvrt Mala Strana i na desetine izložbenih salona i šik butika, uključujući Galeriju dizajna Morna (za dizajn enterijera), Kunst Komora (za etnografske maske i kolekcionarske predmete) i Sartor (za svilu i izuzetne tkanine).

Za luksuznija imena kao što su Prada, Guči, Dolče i Gabana i Dior, odvažite se do Pariske ulice –sleva severno od Starogradskog trga. Ovo je ujedno i najekskluzivnija lokacija u Češkoj. Dok ste u tom području, svratite u staklanu Moser, studio za duvanje kristala i stakla skriven iza spektakularne fasade Crkve presvete Bogorodice ili Tinškog hrama.

Poznati praški majstori ne rade stvari polovično, a njihovi lusteri i vaze koji zaustavljaju razgovore su odgovor svakom ko kaže da je umetnost od stakla hladna i čista. U blizini je ispostava Botanikusa, koja je specijalizovana za apotekarske ormane prepune eteričnih ulja, krema za lice i hidratantnih krema s mirisom ruže.

Koristite zdrav razum

Prag se generalno smatra sigurnim gradom, s niskom stopom kriminala. Grad ima jako prisustvo policije i saobraćajna pravila se uglavnom poštuju, što ga čini relativno sigurnim mestom za posetu. Osim toga, voda iz slavine je čista i bezbedna za piće, tako da ne morate da brinete da ćete se razboleti.

Međutim, uvek je važno da pazite na svoje stvari kada putujete, posebno u prepunim turističkim područjima. Poznato je da džeparoši rade na mestima kao što su vozovi, tramvaji i prepune ulice, pa je dobra ideja da pripazite na svoje dragocenosti i budete oprezni kada ste u ovim područjima.

Između ostalog, dobra je ideja da preduzmete iste mere predostrožnosti koje biste preduzeli i u Srbiji, kao što je čuvanje novčanika i drugih vrednosti i biti svestan okruženja u svakom momentu.

Zaključak: Kako da se pripremite za nezaboravno putovanje u Prag

Bez obzira na to kada planirate svoje putovanje u Prag, pripremite se uz pomoć ovih saveta i iskoristite svoje iskustvo u gradu na najbolji mogući način. Izaberite gde ćete da boravite, spakujte udobne cipele i oblačite se slojevito, zaobiđite gužvu kako biste istražili sve što grad ima da ponudi.

Obzirom da je Prag grad koji zna da iznenadi, najbolje je da ne budete potpuno nespremni i da iskoristite sve što turistička agencija može da vam ponudi kako biste maksimalno i bez stresa uživali u svom putovanju.