KRAGUJEVAC – U Kragujevcu je danas održan skup „Pravda za Nikolinu“ koji je organizovala porodica tragično nastradale trinaestogodišnje devojčice Nikoline Janković, koju je 07. decembra na pešačkom prelazu udario automobil.

Ovim skupom roditelji i prijatelji porodice Janković želeli su da skrenu pažnju javnosti i nadležnih o potrebi da se odgovorni za ovakva krivična dela što pre privedu pravdi, kako bi ostali učesnici u saobraćaju bili bezbedni.

Kako je istakla Vera Janković, Nikolinina majka, vozač automobila koji je usmrtio njenu ćerku i dalje je na slobodi.

„On je bio u pritvoru samo 48 sati nakon saobraćajne nesreće. Nije pokazao ni malo empatije ni u trenutku nesreće niti sada posle njene smrti. Mi se opravdano brinemo za našu bezbednost jer on i dalje ima vozačku dozvolu. Svi roditelji čija deca idu u dve obližnje škole se plaše za bezbednost svoje dece da će on da ponovi svoje bahato ponašanje. To je čovek koji živi u blizini mesta nesreće i koji godinama svakog dana prolazi ovim bulevarom. Znao je za pešački prelaz i da učenici prolaze tim pešačkim prelazom. Pri brzini od 90 kilometara na čas koliko se kretao nije usporio kod pešačkog, zato su i bile fatalne posledice po moju ćerku”, navela je ona.

Prema njenim rečima, okupljeni su apelovali na sudstvo da bahati vozači moraju da budu u pritvoru makad dok čekaju izricanje kazne.

“U ovom slučaju njegova krivica je očigledna. Ne sumnjamo da će on biti osuđen ali krivični postupak može dugo da traje, a on ima i dalje vozačku dozvolu i može ponovo da se bahato ponaša za volanom i da ugrožava bezbednost svih nas a naročito preko 2.000 dece iz dve obližnje škole. Ako su takvi ljudi na slobodi, opravdano se svi plašimo za bezbednost sve dece. Pešački prelaz je mesto gde svako dete i odrastao čovek može bezbedno da pređe ulicu i to je naša ćerka uradila”, rekla je majka nastradale devojčice.

Ona je pozvala nadležne da se proces ubrza i da se ne dozvoli da se ponovi sudbina njena ćerke.

Skupu „Pravda za Nikolinu“ prisustvovao je veliki broj građana koji su i danas palili sveće na mestu nesreće.

Trinaestogodišnja Nikolina Janković preminula je 30. decembra, nakon više od 20 dana kome, od posledica zadobijenih u saobraćajnoj nesreći kada ju je udario automobil na pešačkom prelazu u blizini osnovne škole „Treći kragujevački bataljon“, koju je pohađala.