BEOGRAD – Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da osmaci imaju mogućnost da izaberu jedan predmet za polaganje na prijemnom ispitu za koji smatraju da su talentovani, kao i da moguće uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja predstavlja krupan iskorak napred.

Ružić je u izjavi za Tanjug objasnio da je novina od ove godine da umesto kombinovanog testa osmaci imaju mogućnost izbora jednog od pet predmeta za polaganje na prijemnom ispitu (istorije, geografije, biologije, hemije i fizike) i da se najveći broj njih već opredelio za biologiju.

“Zbirke zadataka su na raspolaganju od 24. januara, a pored toga imamo pripremnu nastavu u školama, “RTS Planeti” i u e-vežbaonici”, izjavio je Ružić.

On je ocenio da će deca imati mogućnost da budu fokusirana na predmet za koji osećaju da imaju afinitet, pored obaveznih predmeta srpskog jezika i matematike koje će polagati na prijemnom ispitu.

Povodom pitanja uvođenja obaveznosti srednjeg obrazovanja, Ružić je izjavio da je za realizaciju tog strateškog pravca potrebno promeniti odredbe u Ustavu, u kome stoji da je srednje obrazovanje besplatno, ali ne i obavezno.

Potrebno je uraditi analizu mreže i dostupnosti srednjih škola, naročito u manje razvijenim sredinama, rekao je Ružić.