BEOGRAD – Saobraćajna policija saopštila je da su se tokom prethodnog dana u Srbiji dogodile tri saobraćajne nezgode u kojima su oboreni pešaci na pešačkom prelazu i apelovala na sve vozače da, u trenutnim vremenskim uslovima, povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja vozila kako bi mogli blagovremeno da zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz.

U jučerašnjim saobraćajnim nezgodama poginuo je jedan pešak, jedan je zadobio teške, a dva lake telesne povrede.

Na pešačkom prelazu u Kraljevu poginula je osamdesetogodišnja žena, a u Beogradu su u jednoj saobraćajnoj nezgodi povređene tri ženske osobe, starosti 23, 24 i 28 godina.

Takođe, u Zrenjaninu su na pešačkom prelazu oboreni dvadesetsedmogodišnja žena i njeno šestogodišnje dete, ali oni tom prilikom nisu povređeni.

Sve saobraćajne nezgode dogodile su se u noćnim uslovima, odnosno u uslovima smanjene vidljivosti.

“Napominjemo da Uprava saobraćajne policije od 15. decembra 2022. godine sprovodi mere pojačane kontrole saobraćaja u cilju unapređenja bezbednosti pešaka. Od početka akcije, 4.419 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja brzine u zonama pešačkih prelaza, 111 vozača zbog nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu, a 420 pešaka zbog nepropisnog prelaska kolovoza”, navedeno je u saopštenju.

Saobraćajna policija, takođe, apeluje i na pešake da korišćenjem reflektujućih elemenata doprinesu unapređenju svoje bezbednosti, kao i da kolovoz prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu učiniti na bezbedan način, uključujući i prelazak na pešačkom prelazu.